Belföld

Iszapömlés: szünetelő közműdíjak, elveszett autók

Eddig több mint száz személyautót gyűjtöttek össze Devecserben a Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájának kárfelszámolásán dolgozó szakemberek. Az autók közül néhányat a több méter magas vörösiszap alatt találtak meg. Bakondi György arra kérte az E.ON Zrt. vezérigazgatóját, hogy szüneteltessék a közműdíjak beszedését.

A Devecserben és a környéken megtalált, többségükben használhatatlanná vált járműveket a Veszprém megyei kisváros vasútállomása melletti területen pakolták le. Többjükön nincs rendszám, a megtalált autók közül sokaknak az ablakai betörtek, a karosszériájuk megrongálódott, de van közöttük olyan is, amelyeknek hiányzik több ajtaja is.

Sok autónak még nincs meg a gazdája, ezért az alvázszám és a motorszám alapján próbálják azonosítani a tulajdonosokat.

Mozdíthatatlan roncsok

A katasztrófa kárfelszámolását irányító szakemberek elmondása szerint Kolontár és Devecser határában lévő egykori – az iszapömlés miatt megsemmisült – halastóban legalább két gépkocsi van még a több méteres iszap alatt. A két Veszprém megyei települést összekötő út mellett a szántóföldön még mindig ott van az a személyutó, amelyet több kilométernyire sodort el az áradat október 4-én délután, és a tulajdonosok a felázott szántóról még azóta sem tudták kimentetni.

Kolontáron szintén több tucatnyi autó lett használhatatlan, a járművek egy része még a megsemmisítésre váró házak udvarain áll, de egyes garázstulajdonosok elmondása szerint van olyan gépkocsi is, amely úgy sodródott be az áradatkor a garázsukba, hogy nem is tudják, kié lehet.

Szünetelhet a közműdíjak beszedése

A katasztrófavédelmi kormánybiztos arra a kérte az E.ON Zrt. vezérigazgatóját, hogy a vörösiszap-ömlés miatt katasztrófával sújtott térségben méltányossági alapon szüneteltessék az elektromos- és a gázszolgáltatás fogyasztói díjának beszedését.
Petróczi Tímea, Bakondi György szóvivője elmondta, hogy a kormánybiztos emlékeztette a szolgáltató cég vezetőjét, hogy a három héttel ezelőtt bekövetkezett katasztrófa során Somlóvásárhely, Kolontár és Devecser mélyebben fekvő részeit elöntötte az ajkai zagytározóból kizúdult mintegy 700 ezer köbméternyi vörösiszap, és ennek során kilenc ember vesztette életét, majd a történtek után a kormány három megyére kiterjedően az év végéig meghosszabbította a veszélyhelyzet kihirdetését.

(MTI)

(MTI)

A kormánybiztos arra kérte Eric Depluet vezérigazgatót, hogy az E.ON a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt a katasztrófával közvetlenül érintett területen méltányossági alapon szüneteltesse a díjbeszedést.

Bakondi György megjegyezte, az érintett településen élők halmozottan károsultak, elvesztették szeretteiket, otthonaikat, létbiztonságuk és anyagi biztonságuk is megrendült, ezért minden feléjük irányuló gesztus alapvető fontosságú ahhoz, hogy mindennapi, megszokott életvitelük minél előbb visszatérhessen.

Két házat kell eldózerolni Somlóvásárhelyen

Két házat kell eldózerolni Somlóvásárhelyen, további 12 sérült ház felújítás után lakható marad – tájékoztatott a Veszprém megyei település polgármestere.

Marton László közlése szerint a településre három héttel ezelőtt zúdult vörösiszap 16 házat és azok udvarát öntötte el az Aradi utcában, és a műszaki szakemberek megállapítása szerint két ház oly mértékben megsérült, hogy azokat feltétlenül el kell bontani.

A többi elöntött és az elmúlt hetekben már kitakarított ház többségébe már visszatértek a lakók, a bontásra ítélt két ház tulajdonosai pedig a rokonaiknál laknak.

A megsemmisítésre váró házak régi építésű, vályogból és téglából készült otthonok, amelyekben nagyon szegény körülmények között élő emberek éltek.

(MTI)

(MTI)

Az MTI tudósítója a településen járva azt tapasztalta, hogy a házak udvarait és az utakat már kitakarították, és gipsszel vastagon beszórták. A szennyezőanyagot úgy gyűjtötték össze, hogy a földet 30-40 centiméter mélységben legyalulták.

A falu határában, a Torna-patak hídja előtt több tonna gipszet halmoztak fel a további kárfelszámoláshoz, illetve azért, hogy a gipszet azonnal a patak vízébe keverjék, ha annak vizében újra emelkedne a víz lúgosságát mutató pH-érték.

Marton László polgármester megmutatta, hogy a kiskertekben is elkezdték már a vörösiszap összegyűjtését, de a mélyebb részeken és a felázott talajon még nem boldogulnak. A szántóföldeken néhol másfél méter magasságban áll a vörös sártenger, és Somlóvásárhely vezetője még megtippelni sem tudja hogyan, mikor lehet összegyűjteni majd a szennyeződést.

Devecserben 297 lakóházat és 21 utcát, Kolontáron 46 épületet, Somlóvásárhelyen pedig összesen 21 ingatlant rongált meg a vörösiszap. Eddig Kolontáron 10 házat dózeroltak el, és 23 vár még bontásra, míg Devecseren a polgármester szerint 200 ház várhat megsemmisítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik