Belföld

Vérfürdő vár a minisztériumokra

Az állami takarékossággal összefüggésben kirúgások, nyugdíjazások várhatók a minisztériumokban és a háttérintézményekben, jelentősen csökken a cafeteriakeret, de az irodaszerekkel is takarékoskodni kell jövőre – írja a Heti Válasz. A legnagyobb vesztes az a NEFMI lehet.

Az biztos, hogy leépítések lesznek a csaknem 700 ezer főt foglalkoztató közszférában. Hírek szerint a költségvetési szervek teljes körére öt-, a háttérintézményekre tízszázalékos létszámcsökkentést tervez a kormány – emlékeztet a hetilap. Miután ezekben az intézményekben 250 ezer köztisztviselő és közalkalmazott dolgozik, a lefaragás 12-25 ezer embert érinthet. A közszolgák nagyobb része (közel 450 ezer) az önkormányzatoknál dolgozik: a kormány az ő esetükben a normatívák finomhangolásával képes nyomást gyakorolni a gazdálkodásukra.

A Heti Válasz birtokába jutott tervezési körirat azt is kiköti: nem lehet jutalmat tervezni, és a cafeteriakeret jövőre az idei fele-harmada, 200 ezer forint lehet személyenként. A költségeket is öt százalékkal kell csökkenteni, s ehhez ötleteket is ad a körirat: az irodaszer-beszerzést negyedével, a folyóirat-vásárlást 40 százalékkal kell visszanyesni.

A Heti Válasz úgy tudja, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot érinti leginkább a megszorítás, ott is elsősorban a kulturális és az egészségügyi államtitkárság kerülne az idei évhez képest kedvezőtlen helyzetbe. A kultúrára például olyan kicsi összeget tartalmazott a gazdasági tárca által elkészített nullás verzió, hogy jelenleg úgy tűnik, a tárcához jutó négy nagy területtől az eredetileg közölt összeg két ezrelékét átcsoportosítják nekik. A legnagyobb pénzmozgás – papíron – így az oktatás és a kultúra között várható. Az egészségügy területére 23 milliárd forint mínuszt tartalmaz a terv az idei költségvetéshez képest.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól tömeges elbocsátás nem várható. Tartalékok azonban még vannak a rendszerben, mégpedig a minisztérium háttérintézményei révén. A Külügyminisztériumban viszont várható a létszám „bizonyos csökkentése”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik