Belföld

Az állam okozhatta az iszapkatasztrófát

A MAL Zrt. ügyvédje szerint hibás állami döntés állhat a tragédia hátterében.

„Az ideiglenes, előzetes szakértői vélemények szerint három oka volt a kolontári iszaptározó kiszakadásának, de ezek közül az elsőrendű az a résfal, melynek megépítésére évekkel ezelőtt az állam kötelezte a MAL Zrt-t” – nyilatkozta az atv.hu-nak Ruttner György ügyvéd.

Mint mondta: a cégnek a gyár és benne az iszaptározó 1997-es adásvételénél az eladó ÁPV Rt. előírta, hogy környezetvédelemre 3,6 milliárd forintot kell fordítania, amiből az első beruházásnak egy több mint 10 kilométer hosszú résfal megépítésének kell lennie.

„Ezt a falat úgy kell elképzelni, mint amely összességében egy hatalmas földalatti medencét hozott létre a tárolók alatt; egy olyan betonfal, ami a földből csak alig emelkedik ki, lefelé pedig az első vízzáró rétegig, 8-10-16 méterig nyúlik le, és így alulról körbe veszi a tároló kazettákat.”

Az ügyvéd szerint „nagy valószínűséggel – ez a teljesen szakmaiatlan, elhibázott előírás volt a gátszakadás első számú kiváltó oka. Az elmúlt időszakban hullott rendkívüli mennyiségű esővíz ugyanis a fal miatt nem tudott elfolyni, így vizenyőssé tette a gát alatti talajt, ami elcsúszott, és emiatt szakadt le a tározó északnyugati sarka”. Erről ideiglenes szakértői vélemények állnak a cég rendelkezésére – mondta az atv.hu-nak Ruttner.

A jogi képviselő tájékoztatása szerint a fal megépítése 1997-től ’99-ig tartott és 700 millió forintba került, amiből az állam is részt vállalt: 300 millió forintot tett a közösbe, a fennmaradó 400 milliót pedig a cég finanszírozta.

Az ügyvéd a MAL által felajánlott másfél milliárdos, az áldozatokat megsegítő pénzügyi alapról elmondta: az csak abban az esetben kerülhet felhasználásra, amennyiben kivonják a céget az állami zár alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik