Belföld

Tartalékosok őrzik majd a laktanyákat

Az új tartalékos rendszer első elemeként tartalékos önkéntes katonák fogják ellátni a laktanyák biztosítási és őrzési-védelmi feladatait 2011. január elsejétől - közölte a honvédelmi miniszter.

Az őrzés-védelmet olyan önkéntes tartalékosok veszik át, akik teljes lövészkiképzésen estek át, és a szolgálatot gépkarabéllyal felszerelve látják majd el – jelentette be Hende Csaba. A miniszter szerint nem helyes, hogy jelenleg civil őrző-védő cégek alkalmazottjai állnak a laktanyák kapuiban. “Minek a dadusnak bébiszitter?” – tette fel a kérdést, majd hozzáfűzte: “Hová jutunk, ha a hadsereg saját magát sem képes őrizni és biztosítani?”.

A miniszter szerencsétlennek és elhamarkodottnak nevezte, hogy 2004-ben a békeidejű hadkötelezettség eltörlésével párhuzamosan “a tartalékos rendszert tulajdonképpen megsemmisítették”. Példaként említette, hogy Svájcban minden férfi hatvanéves koráig tartalékos katona, az ötmilliós Finnországnak pedig 350 ezer kiképzett és mozgósítható tartalékosa van.

Hende Csaba a Sajó áradását felidézve tragikomikusnak nevezte, hogy az idén nyáron mindössze 18 tartalékost tudott volna a gátakra vezényelni.

A miniszter már elfogadta azt a koncepciót, amely az új tartalékos rendszer felállítását indítja el. Reményei szerint ez több lépésben, különböző állománykategóriákban 2014-ig összesen 6-8 ezer fős tartalékerő létrehozását teszi majd lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik