Belföld

Átadták az Arad-Szeged földgázvezetéket

Átadták a romániai Arad és a magyarországi Szeged közötti földgázvezetéket csütörtökön, a 109 kilométer hosszú vezeték évente 3 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas.

Orbán Viktor miniszterelnök az átadás alkalmából a Csanádpalota mellett tartott ünnepségen hangsúlyozta: csak ott vannak sikeres nemzetközi kapcsolatok, ahol az együttműködés magasabb formái alakulnak ki. Kevés erősebb és meggyőzőbb szimbóluma lehetne a jó együttműködésnek, mint egy földgázhálózatokat összekötő állomás – fogalmazott.

Emil Boc román miniszterelnök avató beszédében kiemelte az unió támogatását a projektben. Megfogalmazása szerint ezzel kinyílt egy olyan ablak, amely az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI-projekt) megvalósulását is segíti.
A vezetéket a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román Transgaz S.A. közösen építette meg. A projekt megvalósítását az Európai Unió Európai energiaügyi gazdaságélénkítő program (EERP) 17 millió euróval támogatta. A vezeték hazai, 47 kilométeres szakaszának megépítése mintegy 33,3 millió euróba került a magyar gázszállító vállalatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik