Belföld

Vörösiszap: nem kell több ruha

A Kolontárt érintő új gát építésével biztonságba kerültek a Devecseriek, elhárult a település kitelepításének veszélye – jelentette ki Pintér Sándor. A települések eddig 500 milliót költöttek a kárelhárításra, összesített adat még nincs. A térség polgármesterei most pénzt, esetleg élelmet, később majd bútorokat kérnek. Ruhából van elég.

A belügyminiszter szerdán Veszprémben, a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: a kolontáriak legkorábban pénteken térhetnek vissza településükre, akkorra fejeződik be ugyanis a területet védő új gát végleges kiépítése.

Az épülő védmű azonban már jelenleg is képes lenne egy újabb iszapömléstől megvédeni Kolontárt és Devecsert, így a települések kitelepítésére vonatkozó vészhelyzet elhárult. Ennek következtében visszavonulhatnak a Magyar Honvédség Devecser esetleges kitelepítésére kirendelt egységei, továbbá a MÁV is elvontatja az evakuálásra készenlétben tartott vagonjait – fejtette ki a belügyminiszter.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kolontáriak jelenleg a gát akadály nélküli építése érdekében nem mehetnek vissza ingatlanjaikhoz. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a katasztrófa nyomán kialakult teljes vészhelyzet még nem múlt el, hiszen ahhoz azt is biztosítani kell, hogy az iszap továbbra is a sérült zagytározóban maradjon.
Még nem összegezték a költségeket

Pintér Sándor emlékeztetett: a tározó átszakadt gátja jelenleg is mozgásban van, mögötte pedig öt-tízszer annyi iszap van, mint amennyi korábban kiömlött. A kormány ezért a Devecsert egy esetleges újabb iszapömlés során védő újabb védmű építését rendelte el, amely jelenleg 670 méter hosszú, alapjainál 20 méter széles, magassága pedig egy méterrel meghaladja a kiöntött zagy mélységét. A Szombathely-Budapest közötti vasútvonal megrongált szakaszának helyreállítását az új gát elkészülte után kezdik.

Bakondi György, a Mal Zrt. kormánybiztosa ezzel egy időben arról számolt be, hogy az Ajka mellett történt vörösiszap-katasztrófa által érintett helyi önkormányzatok szerdáig mintegy 500 millió forintot fordítottak a védekezésre. A katasztrófaelhárítás minden költségét pontosan feljegyzik, azokat azonban egyelőre még nem összegezték.

A kormánybiztos szerint a Mal Zrt.-ben legkorábban csütörtökön vagy pénteken folytatódhat a termelés, az ennek során keletkező vörösiszapot pedig egy új, idáig még nem használt, de a szükséges engedélyekkel rendelkező tározóba fejtik.

Két-három sör árát kérik

Tili Károly, a szombat reggel kiürített Kolontár első embere úgy fogalmatott, hogy leginkább pénzre lenne szükségünk, élelmiszer és védőfelszerelés van, s mivel a lakosság csak várhatóan péntek este tér haza, a további igényeket csak ezt követően tudja felmérni. Bútorokat és berendezési tárgyakat akkor várnak majd a településre, ha tudják, hogy hány lakóház épül a megsemmisült településrész helyett az új, tervezők által kijelölt területen.

fotó: MTI/H. Szabó Sándor

fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Marton László, Somlóvásárhely polgármestere arról tájékoztatott, hogy ágyakra, szekrényekre, asztalokra és székekre lenne szükségük, mert a múlt hétfőn elöntött 16 lakóházban több berendezési tárgy is beszennyeződött és a tulajdonosok azokat már nem tudják használni.

A település vezetője szintén pénzadományokat kér, de mint fogalmazott, nem nagy összegű felajánlásokat, hanem a „sok kicsi sokra megy” alapon képzeli el a segítségnyújtást. „Ha valaki két-három sör árát tudja eljuttatni már az is nagy segítség az embereknek” – fűzte hozzá. A somlóvásárhelyi polgármester ruházatot szintén nem kért, mert közlése szerint abból már bőven van. Védőeszközökből szintén nincs hiány.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere elmondta: folyamatosan kapják a segélyadományokat, de leginkább védőfelszerelésekre, védőeszközökre, valamit tartós élelmiszerre van szükségük. A helyreállítás után bútorokat és berendezési tárgyakat, műszaki eszközöket várnak, de arra kérik az adománygyűjtőket, hogy azokat egyelőre ne szállítsák ki a településre, mert nem tudják a raktározást megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik