Belföld

Balhé Budaházy ítélethirdetésén

Hangos szóváltást követően a rendőrök vezették ki a teremből Budaházy György híveit, akik miatt az ítélethirdetést 30-40 percre fel kellett függeszteni.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon helybenhagyta a megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróságon született elsőfokú döntést, amelyben egy év – három évre felfüggesztett – börtönnel sújtották Budaházyt alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt.

Az indulatok akkor szabadultak el, amikor a bíróság elkezdte ismertetni Budaházy korábbi, illetve jelenleg folyamatban lévő büntetőügyeit. A hallgatóság a szóbeli indoklásnak annál a részénél kezdett el hangosan zúgolódni, amikor a bíró felidézte a terrorcselekmény vádjával folyó eljárást. Ekkor Budaházy is fennhangon tiltakozott, majd odakiáltotta a bíróságnak, hogy 16 hónapja börtönben van.

„Tele van a t…m” – ordította a vádlott a bíróságnak, és ekkor már hívei is kiabáltak a tárgyalóban, a vádlott nevét skandálták és káromkodva szidták a bíróságot. Erre az eljáró tanács elnöke felfüggesztette a határozathirdetést és elrendelte a terem kiürítését. A hallgatóság azonban önként nem távozott, ezért tucatnyi rendőr jött a tárgyalóba, és parancsnokuk 15-20 perces alkudozást, vitát követően elérte, hogy Budaházy hívei békésen elhagyják a helyiséget. Eközben megérkezett Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő, aki konzultált a hangoskodókkal, és kérdőre vonta a rendőröket.
A bíróság folyosóján Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, Budaházy védője, a Jobbik országgyűlési képviselője arra kérte a vádlott híveit, hogy ne tegyenek olyat, ami eljárást vonhat maga után. Ugyanakkor a tábla döntését justizmordnak – azaz súlyos jogsértésnek, a jog halálának – minősítette, és megjegyezte: „jó érzésű hazafi egy ilyen döntés ellen csak tiltakozni tud”. A Fővárosi Ítélőtábla határozathirdetésének folytatásán már csak Budaházy, a védője, az ügyész és az újságírók vehettek részt.

A tábla szóbeli indoklásában kiemelte, hogy Budaházy átlépte a szólásszabadság határait, és bűncselekményt követett el, amikor tettleges ellenállásra, harci cselekményekre hívta fel olvasóit, és erőszakkal fenyegetve buzdított az alkotmányos rend megváltoztatására, a királyság mint államforma elérésére. A több mint kétórás ítélethirdetés során Budaházy híveinek tárgyalóteremből történő eltávolítását követően a védő is elhagyta a tárgyalót, majd közbekiabálásai miatt a bíróság kivezettette Budaházyt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik