Belföld

Ukrajna is kész segítséget nyújtani

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken utasította az illetékes hatóságokat, hogy sürgősen döntsenek arról, milyen segítséget nyújthatnak Magyarországnak a vörösiszapömlés következményeinek felszámolásához.

A környezeti katasztrófa kapcsán Janukovics elrendelte az ökológiailag veszélyes ukrajnai létesítmények fokozott ellenőrzését.

Az ukrán elnöki hivatal sajtószóvivői irodája által kiadott jelentés szerint Janukovics utasította a kormányfőt, az illetékes minisztériumokat és Odessza megye kormányzóját, hogy fokozzák a vízminőség ellenőrzését a Duna ukrajnai szakaszán, és foganatosítsanak hathatós intézkedéseket a lakosság és a létfontosságú létesítmények védelmét illetően az Ukrajna területén esetleg előforduló rendkívüli helyzetek esetére.

Az államfő ugyancsak utasította a miniszterelnököt, az illetékes minisztériumok vezetőit és Kárpátalja kormányzóját, hogy operatív módon állapítsák meg, milyen formájú és mértékű segítség nyújtható a magyar félnek, beleértve katasztrófavédelmi egységek Magyarországra küldését, hogy támogassák a magyar mentőegységeket a katasztrófa következményeinek felszámolásában. Janukovics egyúttal felszólította az ukrán állami vámszolgálat és a határőrség vezetőit, hogy biztosítsák az akadálytalan határátlépést a segítségnyújtás keretében Magyarországra tartó személyek, rakományok és műszaki eszközök számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik