Belföld

Légtérsértőket fogtak Kolontárnál

Osztrák tévéseket fogott a légvédelem harci helikoptere a kolontári lezárt légtérben, ott, ahol a hatóságok 1500 méteres magasságban megtiltották a repülést - írja a Blikk.

Csütörtök délután nem sokkal 4 óra előtt riasztotta a légvédelem Csőrike néven becézett MI24-es helikopterét. Egy MIG-29-es gép is felszállt Kecskemétről. A gát fölött röpködő ismeretlen járműről hamar kiderült, hogy csak egy osztrák tévéstáb készít belőle légifelvételeket. A légtérsértő tévéseket az országhatárig kísérte a harci helikopter – írta a Blikk.

Nem az osztrák tévések voltak azonban az egyetlenek, akik megsértették Magyarország légterét. Mint azt a Honvédelmi Minisztérium közölte, egy merevszárnyú kisrepülőgép is betévedt Magyarország légterébe. A kisgép először kényszerleszállást imitált magyar terület fölött, de aztán alacsonyan repülve mégis kisiklott a légtérből.

A helyzetet “bonyolította” egy utasszállító is, amely nem lépett rádiókapcsolatba a magyar irányítókkal. Később a Boeing pilótája megszólalt, és a gép Románia irányába elhagyta a magyar légteret. Az időközben riasztott MIiG-29-es NATO-készültségű vadászgép közepes magasságból követte az eseményeket, de beavatkozására nem volt szükség.

A közlemény szerint ritkán fordul elő, hogy ilyen szűk időhatárok között hármas feladatot kell kezelnie a magyar légierőnek.

További híreket itt olvashat a vörösiszap-katasztrófáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik