Belföld

Emberi hibák tragédiáink hátterében

Nemcsak Kolontáron, hanem Felsőzsolcán is megelőzhető lett volna a baj.

„Nehéz szavakat találni: ha ez éjjel történik, itt mindenki meghal – fogalmazott a katasztrófáról a helyszínen Orbán Viktor. „Ez olyan felelőtlenség, amire nem lehet szavakat találni” – tette hozzá a kormányfő, aki korábban a személyi felelősök megkeresését kérte.

A MAL Zrt. ugyan folyamatosan elhárítja a felelősséget, de a kolontáriak szerint a cég már egy hete tudhatott a veszélyről, legalábbis szemtanúk szerint a múlt héten már teherautókkal hordták a földet a gáthoz, sejteni lehetett, hogy baj lesz. A tulajdonos hét végén újraindítaná a termelést.

Október közepén Magyarországra érkezik Krisztalina Georgieva, a válsághelyzetek kezelésével és humanitárius segítségnyújtással foglalkozó EU-biztos, aki várhatóan felkeresi az Ajka környéki természeti katasztrófa helyszínét is – értesült az ATV Híradó.

Közben az is kiderült, hogy Felsőzsolca is megmenthető lett volna. Évek óta tudtak a hatóságok arról, hogy a települést bármikor elöntheti az ár, mégsem tettek semmit – írta a mai Magyar Hírlap.

Egy mérnöki iroda ugyanis a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. megbízásából részletes terveket készített, miként lehetne elkerülni a katasztrófát, de javaslatait lesöpörte az asztalról a Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik