Belföld

Már a hétvégén újraindítanák az ajkai timföldgyárat

A MAL Zrt. már megírta levelét, amelyben visszakérte a működési engedélyét.

Már a hétvégén újraindítaná a termelést egy új iszaptároló kazettával az ajkai timföldgyárban a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. – mondta az InfoRádiónak a társaság elnöke. Tolnay Lajos azt mondta, hogy az időjárási körülmények változása miatt a jövőben szárazabb, vagyis kevesebb iszapot eredményező technológia felé kívánnak elmozdulni.

Ezt megírták a környezetvédelmi államtitkárnak is abban a levélben, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza. Tolnay Lajos kiemelte: a gyár háromezer ember munkahelyét jelenti, és fontos szerepet tölt be regionális szinten, illetve az exportban is. Ha most újra tudunk indulni, akkor a vállalat rövid távú működése nincs veszélyben – közölte az ország egyik leggazdagabb embere, kiemelve, hogy jelenleg az újraindulás mellett a kárelhárításra koncentrálnak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a gát már mindenhol eléri a négyméteres magasságot, a végleges mérete hat méter lesz. A tájékoztatás szerint a gyűrű tart, szivárgás továbbra sincs. Az iszaptároló gátján 24 órás folyamatos szolgálat van, a MAL Zrt. 2 óránként jelentést ad a gátak állapotáról.

A Jobbik ajkai országgyűlési képviselője szerint a MAL ajkai timföldgyára az utóbbi időkben folyamatosan emelte a zagytározók gátját, hogy minél több iszapot lehessen azokba beleengedni. Ferenczy Gábor azt mondta, legalább nyolc méternyivel volt magasabb az iszaptömeg a megengedettnél. Timföldgyári dolgozókkal folytatott beszélgetéseire hivatkozott, akik arról tájékoztatták, hogy évek óta töltötték fel, illetve magasították salakkal a zagytározót.

Folyamatosan szennyezik a patakot, mégis működhet a Magyar Alumínium Zrt. Az eddigi károkozást igyekeztek saját kezűleg enyhíteni – mondta az FN.hu-nak Kovács László, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság veszprémi szakaszmérnökségének vezetője. A szakember elmondta, hogy már a zagytározó építésén, a nyolcvanas években történt egy kisebb gátszakadás, de akkor Kolontárt nem érte el a kiömlő anyag.

Legutoljára pedig két éve érkezett a gyárból nagy töménységű lúgos szennyezés a patakba, elpusztítva ezzel az élővilágot. „Akkor a gyár laborja kénsavval semlegesítette a lúgot” – tette hozzá Kovács László. Az eset kapcsán a Magyar Alumínium Zrt. azzal védekezett, hogy újfajta, Boszniából származó bauxitot használtak a régi technológiával, és az egyik hatalmas keverőtartályból kiforrt, kihabzott a matéria – ami így belefolyt a patakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik