Belföld

Időzített iszapbombán ülünk

Másutt is katasztrófát okozhat a vörösiszap. A veszélyes hulladék ártalmatlanítása nem vonzó a cégeknek.

A már bezárt almásfüzitői timföldgyár veszélyes hulladéka – gátszakadás esetén – tönkreteheti a Dunát – írja a Napi Gazdaság. A nagyobb tároló a gyár közelében található, a másik a hegyek közt, Süttő határában. A gyártás melléktermékeként keletkezett iszapot évtizedeken át csővezetéken szállították fel a magaslati, természetes tárolóba.

Az ajkai tároló nagyságának ötödét kitevő süttői „vörösiszapbunker”, kisebb veszélyt jelent, az ott tárolt anyag már összeállt. Az ott élők évek óta panaszkodnak a környezetvédelmi hatóságnál, mert a vörösiszapból keletkező port a szél a környező településekre is elviszi. Janovics István neszmélyi polgármester megerősítette, hogy a mesterséges tó mára szinte teljes egészében szilárd halmazállapotú, egy részét már a növényzet is benőtte. A polgármester szerint a gát jelenleg jó állapotban van, vagyis nem fenyeget a szakadás veszélye.

A két község határában levő tároló kezelési jogát a timföldgyár privatizációját követően eladták egy magáncégnek, de eddig semmi sem történt a veszélyes hulladék ártalmatlanításáért. Bár a kezelésre vállalkozó és egymást sűrűn váltó cégek sorra nagyszabású tervekkel érkeztek, végül egyikük sem vállalta a kármentesítés többmilliárdos számlájának kifizetését.

Nem tud lejutni 5-10 centinél mélyebbre a talajba a vörösiszap, mert egyszerűen megkötődik – erősítette meg a köztévé reggeli műsorában a Levegő Munkacsoport vegyésze. Simon Gergely azt mondta: még az iszap ezerszeres hígítása sem biztonságos az élővilág számára. Az biztos, hogy a tározó elég ingatag lábakon áll. Mint mondta: korábban érkeztek hozzájuk olyan információk, miszerint szivárog – tette hozzá.

Szerdán kiderült: a Greenpeace állítása, amely szerint már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt a MAL Zrt. iszaptározójának gátja, téves sajtóinformációkra épült. A szervezet elismerte a hibáját, de közölte: a téved semmit sem változtat az ügy súlyosságán. A környezetvédők szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka.

Az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Csepregi István, az Országos Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója bejelentette: az ajkai vörösiszap-tározó gátjának átszakadása után az összes hasonló zagytározót átvizsgálják a helyszínen, és a tulajdonosoktól is bekérik a jelentéseket. A műtárgyakat és az üzemeltetés módját is megvizsgálják. A főigazgató hozzátette: a hazai ellenőrzési rendszer mindenben megfelel az uniós szabályoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik