Belföld

Orbán: Budapest lelki értelemben is főváros lehet

A miniszterelnök szerint a vasárnapi választás után Budapest szellemi és lelki értelemben is ismét az ország fővárosa lehet.

Orbán Viktor szombaton a főváros XVII. kerületében tartott sajtótájékoztatóján felidézte, “húsz éven keresztül igazából csak panaszkodtunk, hogy az ország fővárosa hogy néz ki, milyen a vezetése (…), hogy amikor polgári kormánya van az országnak, akkor Budapest egyfajta ellenzéki tűzfészek”.

Azonban – folytatta – “ha nem hibázzuk el vasárnap a ránk váró döntést, akkor Budapest szellemi és lelki értelemben is ismét Magyarország fővárosa lehet; nemcsak közigazgatásilag, hanem politikai értelemben is, és bátran mondhatjuk bárhol vidéken, hogy emberek, azt kell csinálni, mint Pesten, úgy kell változtatni, mint Pesten”. Óriási fejlődési lehetőség van a főváros előtt – hangsúlyozta a miniszterelnök, akit a rákoskeresztúri városközpontban több tucat szimpatizáns fogadott az egykori buszpályaudvar helyén épülő új köztéren.

A tájékoztatón jelen lévő Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének Orbán Viktor azt tanácsolta, “ne vacakoljon”, ha megválasztják, azonnal és lendületesen kezdjen hozzá Budapest átalakításához, ugyanis nincs elvesztegetni való idő, mert a fővárost meg kell újítani, a romokat el kell takarítani, a fejlődés előtti akadályokat pedig félre kell tolni az útból.

A feladat nem bonyolult, csak nagyon nehéz – tette hozzá a kormányfő, azt kívánva Tarlós Istvánéknak, hogy döntsék le a tabukat, csökkentsék a bürokráciát a közpénzeknél, a budapesti közlekedésben pedig tegyenek rendet.

Megjegyezte, szeretné utoljára főpolgármester-jelöltként köszönteni Tarlós Istvánt, “és ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor talán vasárnap este már” főpolgármester úrnak szólíthatja.

“Aki otthon marad, nem tud bennünket segíteni, sőt, saját magán sem tud segíteni” – üzente a kormányfő a budapestieknek. Hozzátette: más a változás reményében szavazni, “és más, amikor megindult a változás, ráütni a pecsétet, hogy na, ezt akartuk”.

Mint mondta, áprilisban az emberek a szocialista kormány ellen szavaztak, míg vasárnap az új kormány teljesítményéről véleményt mondva valami mellett voksolhatnak. Szerinte ezért “legalább olyan fontos dolog van készülőben”, mint tavasszal.

“Ha most sok szavazatot kapunk, abban az esetben fel tudjuk gyorsítani a munkát, és sok évet spórolhatunk meg Magyarországnak. Ha nem ez lesz, a kormány működése is lelassul, és éveket vesztegethetünk el” – jelentette ki Orbán Viktor, majd arra kérte a választókat, tegyenek hitet a változás mellett.

A XVII. kerületi látogatását Orbán Viktor egyebek mellett azzal indokolta, hogy ez egy olyan kerület, amely bátran mert változtatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik