Belföld

Orbán: ilyen kuplerájt még életemben nem láttam

Ha nem lopják el, lesz több pénze a főpolgármesternek - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor az Inforádióban kifejtette, a kormánykoalíció politikai összetétele nagy valószínűséggel azonos lesz a fővárosi politikai térkép leosztásával, és így valószínűleg sokkal jobb lesz a főváros és a kormány viszonya, mint bármikor korábban. Megjegyezte az igazán izgalmas kérdés szerinte az, miképpen alakul a kerületek és a főváros viszonya.

Arra a kérdésre, hogy az új főpolgármesternek lesz-e több pénze, Orbán Viktor úgy fogalmazott, “ha nem lopják el a pénzt, akkor lesz több”. “Azt javaslom, hogy gazdálkodjanak tisztességesen, szakítsanak a BKV-s történetekkel, világítsák át a vállalataikat, küldjék börtönbe azokat, akik egyébként ellopták a pénzt, takarítsák ki ezeket az intézményeket. Egyáltalán, ezt az egész istállószerű valamit, amivé Budapest vált, ezt tegyék rendbe” – mondta.

“Tele van csontvázakkal a költségvetés szekrénye”

Az államháztartás helyzetéről szólva azt mondta, “azt mindannyian tudtuk, hogy a megörökölt államháztartási és költségvetési helyzet az cudar. Azt mindenki tudta, hogy a 2010-es költségvetés számai nem stimmelnek. Azt is láttuk, hogy tele van csontvázakkal a központi költségvetés szekrénye vagy kamrája”. Ezek egyenként dőlnek ki – folytatta -, ez a folyamat még nem fejeződött be. Legutóbb például az derült ki, hogy a 2009-es évi költségvetés sem igaz, ugyanis szemben a törvényben foglaltakkal, “a valódi hiány az ott jó fél százalékkal magasabb”, 4,4 százalék körül lesz. “Nem tudok mondani mást, mint hogy én ilyen kuplerájt még életemben nem láttam” – fogalmazott, megjegyezve, hogy talán a 2011-es évre végre a valóságos számokra épülő költségvetést tudnak készíteni.

Megerősítette, tavasszal elfogadhatják az új alaptörvényt. A miniszterelnök egy világos, a magyar történelmi hagyományokat tiszteletben tartó, egyszerű, sok értelmezésre nem szoruló, a későbbi, utánuk következő jó néhány parlament számára alaptörvényként szolgáló alkotmányt tart kívánatosnak, amely katalógusszerűen megnevez sarkalatos, kétharmados vagy négyötödös törvényeket is. Néhány intézmény esetében néhány alapállítás rögzítése is kívánatosnak látszik – tette hozzá. Az alkotmány előszavának pedig szerinte arra kell választ adnia, hogy “mégis miért élünk mi egy országban, mi köt bennünket össze”.

Lenne elég ereje az államnak az egészségügy és az oktatás működtetésére

Az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztással kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, ha az önkormányzatok úgy érzik, hogy “földhöz vágja őket” például a kórházaik működtetése, vagy nincs elég pénzük az oktatási intézmények fenntartására, akkor a kormány szívesen szervezi meg mind az egészségügy, mind az oktatás kérdését országosan, állami szinten, és veszi állami kézbe. Ismét hangsúlyozta ugyanakkor, hogy miután az önkormányzatok a tulajdonosai például a kórházaknak, ezért nélkülük és ellenükre nem lehet állami szervezést kialakítani.

Szerinte azonban az önkormányzatok annyira eladósodottak, hogy többségük számára teljesen világos: saját erőből nem fogják tudni működtetni a kórházaikat. A kormány pedig nem akar pénzt adni olyan rendszerek működtetésére, amelyekről az elmúlt években kiderült, hogy csak újra és újra előállítják ugyanazokat a problémákat – fűzte hozzá a kormányfő, aki igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az államnak, a kormányzatnak jelenleg van-e elég ereje, kapacitása, szakembergárdája ahhoz, hogy ha egészségügyet, oktatást átvesz, akkor azt működtetni is tudja.

Arra, hogy körülbelül mikorra látja lefolytathatónak az önkormányzatokkal a tárgyalássorozatot, úgy reagált, hogy “ami kívánatos volna, az a következő év első negyedévének vége”. Az ideális szerinte az volna, ha már úgy készíthetnék el az önkormányzatok a 2011-es költségvetésüket, hogy a legfontosabb kérdésekről megállapodtak a központi kormányzattal.

Messze van egymástól Magyarország és az EU álláspontja

Orbán Viktor beszélt a nyugdíjasok helyzetéről is, és közölte: még ebben az évben is kell “a nyugdíjasoknak pénzt küldenünk, hiszen a mindenkori kormánynak kötelessége, hogy az év vége felé újraszámolja – a bekövetkezett áremelések fényében – a nyugdíjak vásárlóértékét, és ha kell, akkor korrigáljon”. Így szerinte egy 1 százalék feletti nyugdíjemelés az utolsó két-három hónapban esedékessé válik.

Arra a kérdésre, hogy a magánnyugdíjrendszer elszámolásának ügyében hol tart a kormány és az Európai Unió tárgyalása, azt mondta, az álláspontok messze vannak egymástól, és jelen pillanatban nem is látja ezt áthidalhatónak.

A szlovákiai Híd párttal való viszony javulását firtató kérdésre a kormányfő azt mondta, egyelőre nem lesz nehéz javítani rajta, mert nincsen. “Most próbálja megtalálni a helyes kapcsolatrendszer logikáját mind a magyar kormány, mind pedig a Híd nevű párt Szlovákiában. Ez egy vegyes párt, ilyennel nemigen volt eddig dolgunk, ezért a vele való együttműködés helyes rendszerének kialakítása az erőfeszítést, gondolatokat és időt is igényel” – fejtette ki álláspontját Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik