Belföld

Orbán Viktor: A jó választási eredmény gyorsíthatja a kormány munkáját

Ha sok szavazatot kapnak, akkor gyorsan véghez tudják vinni a változásokat - véli a Fidesz elnöke.

A miniszterelnök leszögezte: ha a Fidesz meggyőző fölénnyel végez az önkormányzati választásokon, akkor Magyarország jó néhány évet megspórolhat magának.

A Gyurcsány-korszak legsúlyosabb örökségének nevezte, hogy Magyarország “úszik az adósságban”, a központi költségvetés és az önkormányzatok egyaránt. Megismételte, hogy a választásokat követően újra kell gondolni a kormány és az önkormányzatok közötti munkamegosztást.

Az elszámoltatásokat illető kérdésre elmondta: nincs újrakezdés a múltért viselendő felelősség tisztázása nélkül, és hisz abban, hogy demokratikus keretek között is lehet tisztességes elszámoltatást végrehajtani. Úgy vélte, az ország állapotáért viselendő felelősség büntetőjogilag is megfogalmazható, de erről a parlamentnek kell döntenie. “Gondoljunk csak az izlandi példára” – tette hozzá.

Gazdasági kérdésekről szólva a kormányfő kifejtette, hogy a forint árfolyama ki van szolgáltatva a spekulánsoknak, aminek az ország súlyos eladósodottsága az oka. Szerinte “még jó ideig veszélyzónában lesz a magyar valuta”, mindaddig, amíg nyolc év örökségét eltakarítva nyilvánvalóvá teszik a külvilág számára, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon áll.

Hangsúlyozta, hogy a szocialisták megszorításra épülő gazdaságpolitikájával szemben a jelenlegi kormány az együttműködés gazdaságpolitikáját követi, aminek például a bankadó “egy tiszta megnyilvánulási formája”. Úgy vélte, hosszú távon a bankok jól járnak ezzel az együttműködéssel, hiszen munkájukhoz nem egy válság szélén egyensúlyozó ország jelenti a legjobb terepet, hanem egy vásárlóerejében erősödő, ígéretes perspektívájú ország. “És most ebbe be kellett fektetniük” – mondta a kormányfő.

Kifejtette, hogy az emberekről nem lehet “még egy bőrt lehúzni”, ezért ha a költségvetés érdekében kemény lépéseket kell tenni, akkor abban a Magyarországon működő hazai és nemzetközi vállalatoknak részt kell venniük. “Pénzt csak onnan lehet elvenni, ahol van” – fogalmazott Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik