Belföld

Az ügyészség nem reagál Gyurcsányra, Szanyira

A politikai vádakra nem válaszolt a szóvivő, csak pontosított.

Újabb idézést valóban kapott gyanúsítotti kihallgatásra Molnár Gyula, de azt tegnap a hivatali irodájában adták át a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai. Fazekas Géza szóvivő ezzel cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint egy kampányrendezvényen adták volna át az idézést.

Fazekas Géza szerint azért személyesen adták át az idézést, mert a korábbi, postán küldött idézés térti vevénye nem érkezett vissza a főügyészségre, így nem volt tisztázott, hogy Molnár Gyula megkapta-e azt. A szóvivő megismételte, politikai nyilatkozatokra az ügyészség nem reagál.

Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke, illetve Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a blogján írt Molnár Gyuláról és a vele kapcsolatos eljárásról. Szanyi úgy fogalmazott: “az ügyészek először a jogszabályokat felrúgva a XI. kerületi polgármesteri hivatalban tuszkolták az idézést egy titkárnő kezébe. Majd alighanem belátva a kapitális hibát, még nagyobbat követtek el: szeptember 27-én kora este egy kampányrendezvényen érték utol Molnár Gyulát, aki az idézést ott átvette, amely október 4-én hétfőre szól”. Szanyi Tibor a Molnár Gyulával kapcsolatos eljárást “nyílt politikai aggressziónak” nevezte.

Mesterházy Attila pártelnök az MSZP vezetőségének részvételével tartott szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: szolidaritásukat fejezik ki, segítik őket és kiállnak minden jelöltjük mellett, akit „aljas támadás ért a kampányban”. Kijelentette, a szocialisták egyesével és csoportosan sem „vadászhatók le”. A párt vezetői kiálltak Molnár Gyula újbudai szocialista polgármester mellett.

Egy ingatlan tulajdonjogának átruházása kapcsán hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatta meg a Központi Nyomozó Főügyészség Lakos Imrét, a XI. kerület alpolgármesterét kedden, továbbá keddre idézte gyanúsítotti kihallgatásra Molnár Gyulát, a kerület polgármesterét.

Molnár Gyula az MTI-nek úgy nyilatkozott: “ha egy állami telek értékesítése ügyében (…) több mint ezer napja folyó vizsgálat a választások előtt négy nappal jut el abba a stádiumba, hogy egy esélyes polgármesterjelöltet az ügyészségre kell hívni, a helyettesét pedig meggyanúsítani, akkor az önmagáért beszél, és nem kívánom kommentálni”.

Ezzel kapcsolatban Fazekas Géza kedden leszögezte: a főügyészség akkor közli a megalapozott gyanút, amikor az megfogalmazódott, ez szeptemberben történt meg és szeptember közepén küldték ki az idézéseket. Hangsúlyozta továbbá, hogy a főügyészség politikai nyilatkozatokra nem kíván reagálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik