Belföld

Nincs kompromisszum a termékdíj kiterjesztéséről

A módosítás után a tavalyi 25 milliárdos helyett 100 milliárdos tétele lehet a költségvetésnek a termékdíj.

A múlt héten a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) szakmai szervezetei előtt Illés Zoltán – az Index birtokába jutott összefoglaló szerint – leszögezte: „termékdíj lesz, és kész” – írja a hírportál. A környezetvédelmi szakállamtitkár megemlítette, a szükséges lépések levezényléséhez bírja Orbán Viktor miniszterelnök és a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felhatalmazását, „minden el van döntve”. A szervezetek véleményét meghallgatja ugyan, de kompromisszum nem várható.

A terv szerint a gazdasági szabályozóként környezetvédelmi céllal bevezetett termékdíj fizetési kötelezettséget az eddigieknél jóval szélesebb körre fogják kiterjeszteni, a díj 10-20 százalékos mérséklése mellett. A szakállamtitkár korábbi szavaiból már kiderült, a díjból nem csak a hulladékgazdálkodást, hanem az árvízvédelem és a belvízi védekezés költségeinek jelentős részét is fedeznék: a tervek szerint a január 1-re tervezett módosítás után 25 milliárdos helyett 100 milliárdos tétele lehet ez a költségvetésnek.

Illés a MGYOSZ képviselői előtt kijelentette, hiába jönnek a „multik” azzal, hogy az intézkedés miatt elhagyják az országot, ilyen fenyegetőzés már sokszor volt, de senki sem váltotta be. Hozzátette, tudatában van annak, hogy a változtatások miatt munkahelyek is megszűnhetnek. A változás miatt egyébként drasztikusan nőne az üdítős cégek és az ásványvízgyártók fizetési kötelezettsége.

Az államtitkár elmondta, a környezetvédelmi termékdíjfizetés alóli mentesség mellett megszűnne a hulladékkezelést szervező koordináló szervezetek eddigi rendszere: így az állam szedné be a pénzt, és egy állami ügynökségre bízná a rendszer újraépítését és működtetését. A Világgazdaság szerint a hirtelen megszüntetés káoszt okozhat a rendszerben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik