Belföld

Három nemzeti park igazgatóját menesztik szerdán

Administrator
Administrator

2010. 08. 03. 17:27

Szerdán adják át a felmondólevelet három nemzeti park - az aggteleki, a hortobágyi és az őrségi - igazgatójának.

Szerdán adják át a felmondólevelet három nemzeti park – az aggteleki, a hortobágyi és az őrségi – igazgatójának – mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára. A felmondóleveleket, amelyeket Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkárának a kezdeményezésére Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írt alá, Rácz András adja majd át, Salamon Gábornak, az Aggteleki Nemzeti Park, Márkus Ferencnek, az Őrségi Nemzeti Park és Sándor Istvánnak, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójának.

A 28 éve a nemzeti parkoknál dolgozó, az Aggteleki Nemzeti Parkot 13 éve vezető Salamon Gábort váratlanul érte az indoklás nélküli menesztés. Elmondta: szabadságot kért, de nem kapott, s amikor az elutasítás okáról telefonon érdeklődött, Illés Zoltán közölte vele, hogy fel fogják menteni, de nem indokolta a döntést.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatója havi nettó 300 ezer forintos munkabérért dolgozott 200 ember vezetőjeként és építve a nemzeti parkot. Elmondta: igazságtalannak tartja, hogy csak kéthavi végkielégítés járna neki, miután három éve olyan megbízást kapott, amelyben a köztisztviselői törvény alapján jár számára végkielégítés.

A nemzeti park éves árbevétele általában 350 millió forint körüli, az idén sokkal kevesebb lesz a turizmus visszaesése miatt. A park éves támogatása mintegy 200 millió forint. Ez azt jelenti – hívta fel a figyelmet Salamon Gábor -, hogy minden egyes költségvetési forintra 1 forint 10 fillért fizetnek be az államkasszába, szemben a többi nemzeti park átlagosan körülbelül 46 fillér befizetésével.

A természetvédelmi tevékenységéért többször is kitüntetett, feleségével három gyermeket nevelő szakember teljesen tanácstalan a történtek miatt. “Ami történt, az számomra egyértelmű üzenet, de az minden állami tisztviselő számára is”- mondta Salamon Gábor.

Az MTI szerette volna megkérdezni a nemzeti parki igazgatók elbocsátásával kapcsolatban Illés Zoltánt, de titkárságán közölték, hogy az államtitkár három hétig szabadságon van.

A nemzeti park igazgatók esetében a vonatkozó jogszabály szerint a munkáltató a munkaviszonyt indoklás nélkül szünteti meg, a jogszabály tehát nem ad lehetőséget az indoklásra – mondta az MTI-nek Rácz András, a VM környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára. Tíz nemzeti parki igazgatóság van, ezek vezetői közül hármat váltanak le – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.