Belföld

Lehullott az első fej az árvíz miatt

Szakmaiatlan döntései miatt felmentették az észak-magyarországi vízügyi felügyelőség vezetőjét.

Illés Zoltán, környezetvédelmi államtitkár csütörtökön, Felsőzsolcán helyi képviselőkkel és a vízügyi igazgatóság vezetőjével tartott bejáráson jelentette be, hogy felmentette Pintér Istvánt, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét.

Az államtitkár ezt az igazgató szakmaiatlan döntéseivel, a jogszabályok be nem tartásával és a nem megfelelő munkavégzéssel indokolta. Illés Zoltán a Független Hírügynökségnek azt mondta, három nap áll a volt igazgató rendelkezésére, hogy utódjának átadja a munkát. A megbízott igazgató Kopácsi Éva, aki már eddig is a felügyelőségen dolgozott. A többi között az lesz a feladata, hogy a felügyelet gazdálkodását, a szakmai kérdéseket és a kiadott engedélyeket vizsgálja felül.

Illés Zoltán azt mondta, visszavonják azt az engedélyt, amelyet az árvíz után, június 9-én adtak ki. Egy hazai bevásárlóközpont logisztikai központja épülne az ártéren. Az államtitkár úgy fogalmazott: „Szó nem lehet arról, hogy nagyvízi mederben, ilyen helyzet után bárki bevásárlóközpontot építsen”.

Az államtitkár kiemelte, javasolni fogja, nevezzenek ki miniszteri biztost a borsodi régió árvízproblémáinak kezelésére. Illés szerint 4-5 milliárd forintra lenne szükség védművek, záportározók, átereszek építésére, amelyekkel a következő árvizek megelőzhetők. A tervek szerint, ha egy hónapon belül újabb árvíz érkezik, a Felsőzsolca mellett húzódó M30-as autópálya átvágásával segítik a víz levonulását. Illés szerint fél év múlva elkészülhetnek az autópálya alá tervezett átereszek, amelyeknek a költsége 1 milliárd forint, kevesebb, mint az az összeg, amelyet most a kormány a kétszáz összedőlt felsőzsolcai ház újjáépítésére szán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik