Belföld

Szanyi sem látja a nyugdíjkorrekció jeleit

Az MSZP aggódik az idős emberekért.

Az MSZP szerint a kormány idáig jelét sem adta, hogy akár a törvényi minimumnak megfelelő nyugdíjkorrekciót biztosítaná az év első tíz hónapjára vonatkozóan. Szanyi Tibor kampányfőnök telefonos sajtótájékoztatóján azt mondta: a nyugdíjasok járandóságát októberben a tényleges és a valós infláció közötti 1,1 százalékos különbségnek megfelelő emelés illetné meg visszamenőleg.

Ez átlagosan havi 800 forintot, tehát összesen mintegy 8 ezer forintot jelentene egy nyugdíjasnak, és megközelítőleg 30 milliárd forintjába kerülne az államnak. A politikus közölte, az inflációval korrigált bázis létrehozása a Bajnai-kormány által létrehozott nyugdíjkorrekciós mechanizmus miatt is fontos lenne.

Szerinte azonban a kormány nem is nyugdíjemelésen, hanem az ezt garantáló jogszabályok megváltoztatásán gondolkozik. A nyugdíjemelés elmaradása azért is komolyan aggasztó lehet, mert a nyugdíjasok jelenleg felnőtt gyermekeik támogatására is korlátozottabban számíthatnak a devizahitelek megemelkedett törlesztőrészletei miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik