Belföld

Ráfizethetett Pintér excége az MFB őrzésére

A szerződést rövid idő alatt többször is módosították.

Egy hónap alatt kétszer is módosították azt a szerződést, amelyben az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Pintér Sándor belügyminiszter korábbi cégét, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt.-t bízta meg a bank védelmével – írja az [origo].

Az eredeti szerződést június 18-án kötötték, majd először június 22-én, másodszor pedig augusztus 18-án módosítottak rajta. Az első szerződésváltozat alapján júliusban összesen legalább 2760 munkaórát kellett ledolgozniuk az őröknek, amiért órabér alapján 2,76 millió forint plusz áfa díjazást kellett volna kapnia a biztonsági cégnek. A visszamenőleges hatályú szerződésmódosítással lényegesen, körülbelül negyedére csökkentették a CBSZ-nek járó díjazást: e szerint a cég három hónapra összesen havi nettó 660 ezer forint plusz áfa díjazást kap az őrzésért.

A hírportál szerint ez komoly ráfizetést jelentett a cégnek, hiszen az őrök munkabére legalább bruttó 1,2 millió forintba kerülhetett, ami kétszer annyi, mint a szerződésben szereplő összeg. A szerződés szerint a bank kért árengedményt, amibe a CBSZ azért ment bele, hogy referenciaként használhassa a munkát.

Augusztus 18-án újabb szerződésmódosítást írtak alá: ebben kitolták a megállapodás érvényességi idejét október 31-ig, illetve visszaállították a szerződés eredeti változatában szereplő, órabér alapú díjazási módszert.

Az MFB egyébként közbeszerzési eljárás kiírása nélkül bízta meg a CBSZ-t a bank védelmével: erre lehetősége volt, mert a megbízás értéke nem érte el a közbeszerzési értékhatárt, ebben az esetben 8 millió forintot.

AJÁNLOTT LINK:

Ráfizetéssel is vállalta az állami bank őrzését Pintér excége ([origo])

Ajánlott videó

Olvasói sztorik