Belföld

Előrehozzák a közvetlen mezőgazdasági kifizetéseket

Tíz uniós tagállam, köztük Magyarország esetében engedélyezte Brüsszel, hogy december 1-ről október 16-ra előrehozzák a gazdáknak az erre az évre járó közvetlen mezőgazdasági kifizetések legfeljebb 50 százalékát - közölte szerdán az Európai Bizottság.

Magyarország mellett Belgium, Franciaország, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Olaszország, Románia és Spanyolország kapott erre engedélyt.

Az indoklás szerint a termelőket az idén a gazdasági válság, az ebből következő bevételcsökkenés, az agrárszektorban felvehető hitelek feltételeinek szigorodása, valamint egyes mezőgazdasági termékek áringadozása mellett a kedvezőtlen időjárás – szárazság, viharok, heves esőzések, áradások, hirtelen lehűlés, illetve forróság – is súlyosan érintette. Mindezek alapján Brüsszelben úgy látják, célszerű engedélyezni legfeljebb 50 százalékos előleg kifizetését a gazdáknak.

A jogosultság megfelelő ellenőrzésére azonban így is gondot kell fordítaniuk a tagországok hatóságainak – olvasható az uniós végrehajtó testület közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik