Belföld

Az LB elnöke aggódik a függetlenség miatt

Baka szerint a jogállami értékekkel ellentétes, ha konkrét bírósági döntéseket egy másik hatalmi ág megkérdőjelez.

Csorbulhat az igazságszolgáltatás függetlensége, ha parlamenti vizsgálóbizottság konkrét bírói döntéseket vizsgálna felül, bírákat vonna felelősségre – mondta a legfelsőbb bíróság elnöke a közrádió reggeli műsorában. Baka András szerint egy ilyen testület tevékenysége ott végződik, ahol a hatalmi ágak elválasztásának határai kezdődnek.

A vizsgálóbizottságok a parlamenti ellenőrzés fontos eszközei, de az Alkotmánybíróság már hét éve figyelmeztetett, hogy ez a jogintézmény nálunk szabályozatlan – emékeztetett Baka András. A vizsgálóbizottságok tevékenysége a közérdekű problémák feltárásának és a politikai felelősség megállapításának nélkülözhetetlen színterei, de a jogállami értékekkel ellentétes, ha konkrét bírósági döntéseket egy másik hatalmi ág megkérdőjelez – mondta a főbíró.

A 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke szintén az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában cáfolta, hogy ez lenne a cél. Gulyás Gergely szerint ők csak a lehető legpontosabban szeretnék az eseményeket rekonstruálni. Ezt követően jelentést készítenek, amit a parlament emberi jogi bizottsága fogad majd el.

Előzőleg Révész Máriusz, a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes tagja azt szorgalmazta, hogy az ügyészek és bírók felelősségét és alkalmasságát is vizsgálni kell a 2006 őszi eseményekkel összefüggő tömeges letartóztatások kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik