Belföld

Az MSZP a munkavállalók érdekeinek képviseletét ígéri

Mesterházy Attila azt ígérte a szakszervezetek vezetőinek, hogy a költségvetési tárgyalások és az alkotmányozás folyamatában az MSZP képviselni fogja a munkavállalók érdekeit.

Az MSZP elnöke erről az általa kezdeményezett társadalmi egyeztetés-sorozat harmadik állomása után beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott, egyoldalú vállalást tett az Országos Érdekegyeztető Tanácsban részt vevő szakszervezetek vezetői felé, miszerint a költségvetési tárgyalások során végig egyeztetni fog velük, és javaslataik alapján olyan kezdeményezésekkel él majd, amelyek képviselik a munkavállalók érdekeit.

Mesterházy Attila hozzátette: négy szempont alapján értékelik majd a jövő évi költségvetést, és ezek alapján döntik el, tudják-e támogatni. A szempontok: a 2011-es büdzsé bővíti-e a foglalkoztatást, csökkenti-e a társadalmi különbségeket, beindítja-e a gazdasági növekedést, illetve vállal-e bármilyen területen modernizációs lépéseket.

Ismét kifogásolta, hogy a kormány nem hozza nyilvánosságra a költségvetés sarokszámait az önkormányzati választás előtt. Hasonló vállalást tett az alkotmányozással kapcsolatban is, hiszen itt is nagyon fontos, hogy markánsan megjelenjenek a munkavállalók érdekei. Bírálta a kormányt, hogy eddig nem egyeztetett az érdekképviseletekkel, pedig a kabinet számos olyan döntést hozott, amely érinti a munkavállalókat. Azt ígérte, az MSZP folyamatosan tartja a kapcsolatot a szakszervezetekkel, és az egyeztetés is folyamatos lesz.

Mesterházy Attila újságírói kérdésre válaszolva lerágott csontnak nevezte az őszödi beszédet, amelynek pénteken van a négyéves évfordulója. Hangsúlyozta, ehelyett inkább az emberek problémáival kívánnak foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik