Belföld

Egy vádlott sem tett vallomást a Cozma-tárgyaláson

Sztojka Iván rendőrségi vallomásában az szerepel, hogy "Csoki (Raffael Sándor) meg volt vadulva".

Rabszállító kocsival, vezetőszáron és lábbilincsben vitték a Cozma-per vádlottjait hétfő reggel a Veszprém Megyei Bíróságra. Az a hét személy állt bíróság elé, akik ellen emberölés, életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és bűnpártolás a vád. Gyilkossággal Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt vádolják.

A tárgyalás kezdetén az ügyész ismertette a vádiratot. Miután az elsőrendű vádlott nem tett vallomást, a bíró korábbi vallomásából idézett, miszerint Raffael Sándor a fejét ért ütés miatt sok mindenre nem emlékszik. Azt állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, nem szúrta meg Marian Cozma kézilabdázót és kés sem volt nála a gyilkosság éjszakáján.

Nem tett vallomást Németh Győző és Sztojka Iván sem. Korábban azt mondták, hogy a román sportoló feltűnő, nagyképű viselkedése miatt tört ki a verekedés, de a gyilkosságból semmit sem láttak.

A bíró ismertette Sztojka Iván rendőrségi vallomását, amely szerint – egyezően a vádirattal – Németh Győző kezdte a verekedést, ő támadt rá “arra a magas gyerekre”, azaz Marian Cozmára. A vallomás szerint Raffael Sándor (“Csoki”) és a negyedrendű vádlott, a 33 éves budapesti Pál Gábor is támadta 2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Patrióta lokálban Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját.

Sztojka Iván vallomása szerint “Csoki ordított, teljesen meg volt vadulva”. Sztojka vallotta azt is, hogy “Csoki, mint a vadállat, úgy fel volt bőszülve”. A harmadrendű vádlott vallomása szerint három barátja – Raffael, Németh és Pál – lépett fel támadóan, és Cozmáék voltak védekező helyzetben.

Sztojka – a vallomása szerint – nem vett részt a verekedésben, mert az alagsori bárhelyiségből felszaladt az emeletre, és az ott tartózkodó társainak bekiabálta: “gyertek, mert Csoki megvadult.”

Rendőrségi vallomásában szerepelt az is, hogy Németh Győző “a kocsiban rengetegszer elmondta, hogy Csoki szúrt”, s ezt mindenki hallotta a kocsiban ülők közül. Vallomásában utalt arra is, miszerint az utcán is többen hallották Németh Győzőnek azt a kijelentését, hogy “Csoki szúrt”.

Sztojka azt is vallotta: hajnalban a barátnőjének is azt mondta el, hogy “Győző szerint Csoki szúrt”, de arról ő nem tudott, hogy valaki meg is halt. Elmondta: ezután néhány napig rejtőzködött, ám amikor azt olvasta az újságokban, hogy “gyilkosnak állítják be”, önként jelentkezett a rendőrségen.

A bíróság Sztojka Ivánt szembesítette Raffael Sándorral és Németh Győzővel, ám a szembesítés eredménytelen maradt. Raffael Sándor kijelentette a tárgyaláson: “nem voltam megvadulva, nem kiabáltam”. Közlése szerint az utcán is csak védekezett, mert korábban egy üveggel leütötték, ő csak menekült, és “homályosan emlékszik” a történtekre.

Németh Győző a szembesítéskor elmondta: nem igaz, hogy ő támadott rá Marian Cozmára, és ő nem tett olyan kijelentést, hogy Csoki szúrt. Sztojka Iván a szembesítések során fenntartotta a rendőrségen tett vallomását.

A Veszprém Megyei Bíróság 29 tárgyalási napot tűzött ki az emberölés tisztázására. A Cozma-ügyben garázdaság miatt 25 ember állt már bíróság előtt, az ezzel kapcsolatos tárgyalások június közepén megkezdődtek és októberben folyatódnak majd.

A vád szerint 2009. február 8-án a halálos szívszúrást Marian Cozma Raffael Sándortól kapta, a Cozma segítségére siető Ivan Pesicet Németh Győző vesén szúrta, Zarko Sesumot pedig arcon rúgta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik