Belföld

Tengelicek utaztak a hátsó ülésen

Több százezer forint eszmei értékű élő tengelicet foglaltak le a vámosok a napokban Röszkénél. A madarak egy német állampolgár autójának hátsó ülésén utaztak, aki azonban nem rendelkezett engedéllyel a behozatalukra - közölte a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője pénteken.

Sipos Jenő tájékoztatása szerint a röszkei Vám-és Pénzügyőri Hivatalnál jelentkezett belépésre egy német állampolgárságú férfi, aki úgy nyilatkozott, hogy bejelenteni való árut nem visz magával. A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban kockázatelemzés alapján a jármű tételes vizsgálata mellett döntöttek. Annak során a gépkocsi hátsó ülésén egy kalitkában 13 élő tengelicet találtak, amelyek szállításához a sofőrnek nem volt engedélye.

A vámhatóság a védett állatokat lefoglalta és a Szegedi Vadasparkba szállította, a gépjárművet vezető német férfi ellen pedig természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt a Szegedi Rendőrkapitányság indított eljárást.

A szakértő véleménye szerint a madarak védettek, eszmei értékük több százezer forintra tehető. A tengelic (Carduelis carduelis) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj. A madár magyarul stiglinc néven is ismeretes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik