Belföld

Játszik a bírósággal a dögei polgármester?

A 2008 júliusa óta folyó perben már többször akart ítéletet hirdetni a bíróság, de a vádlott egészségi és egyéb okokra hivatkozva többször - indokoltan - nem jelent meg a tárgyalásokon. Ezúttal Vincze Ferenc Tibor ügyvédje kért "felkészülési időt" a perbeszédére, ezért nem született ítélet.

Ismét elmaradt az ítélethozatal a vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével vádolt dögei polgármester ügyében csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon.

A gyanú szerint a független polgármester még 2006-ban, a dögei általános iskolai beruházásnál 20 millió forintot kért a Popovics és Társa Kft. ügyvezetőjétől a kivitelezés elnyeréséért, és azért, hogy “rendben menjenek a dolgok” az építkezésen. Az időközben elhunyt cégvezető hangfelvételt készített az egyik telefonbeszélgetésükről, amelyen az hallható, hogy nyolcmillió forint már “el van rendezve” a polgármesterrel.

Az önkormányzati vezető a tárgyalássorozat alatt végig vitatta a hangfelvétel valódiságát, s tagadta, hogy az ő hangja hallható a digitális magnófelvételen. A kirendelt hangszakértő vizsgálata szerint azonban 80-100 százalékos biztonsággal állítható, hogy a dögei polgármester hangja hallható a felvételen.

Mint a csütörtöki tárgyaláson elhangzott, a bíróság az idén három alkalommal próbált meg tárgyalást tartani. A legutóbbi határnap június 11-én lett volna, ekkor azonban az 55 éves polgármester kórházba került, a bírói tanács pedig szakértőt rendelt ki egészségi állapotának tisztázására. A szakvélemény szerint alvászavarral és magas vérnyomással kezelt helyhatósági vezető indokoltan nem jelent meg a bíróság előtt.

A vádlott új ügyvédje beadványt nyújtott be azzal kapcsolatban, hogy szakértő bevonásával vizsgáltassa meg a vállalkozás, illetve a néhai ügyvezető privát bankszámlájának pénzforgalmi adatait, valamint a hangfelvétellel kapcsolatban új szakvéleményre tett indítványt; ezeket elutasította bíróság. A bizonyítási eljárást ezután befejezettnek nyilvánította a tanács, majd az ügyészi perbeszéd következett, amelyben a nyomozóhatóság börtönbüntetés és pénzmellékbüntetés kiszabását kérte a vádlottra.

A várt védői perbeszéd azonban elmaradt: Vincze Ferenc Tibor ügyvédje ugyanis “felkészülési időt” kért a beszédére. Mint mondta, “bonyolult anyagról van szó”, indoklása szerint kevés idő állt rendelkezésére a tanulmányozására. A szabolcsi bíróság elfogadta az indítványt, s szeptember 14-re napolta el az ítélethozatalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik