Belföld

Így helyezte magát “morálisan szolgálatba” Kondorosi

"Sokszor ahhoz kell nagyobb bátorság, hogy nem kezdünk el okoskodni, beleszólni abba, amihez nem értünk".

Ezt válaszolta Kondorosi Ferenc volt államtitkár a köztévé reggeli műsorában arra a kérdésre, mit értett az alatt, amikor a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén az mondta, hogy az őszödi beszéd kipattanását követő események idején „nem hagyta el lakása felületét”, és „morális értelemben szolgálatba helyezte magát”.

Mint mondta, államtitkárként nem adhatott parancsot, nem szerepelhetett a rendőrség elöljárójaként, de a 2006-os zavargások idején nemcsak a tévét nézte, hanem a szakirodalmat is arról, milyen intézkedéseket kell ilyenkor foganatosítani, milyen vizsgálatokat kell lefolytatni.

Kondorosi Ferenc nem tud arról, hogy bárki is arra utasította volna a rendőrséget, hogy ne cselekedjen. Ha valaki ilyet tett volna, az szerinte iszonyatos gazemberség. Arra a kérdésre, hogy bárki a kormányból kézben tartotta-e az eseményeket, Kondorosi azt válaszolta: azt hiszi, a miniszterelnök úr (Gyurcsány Ferenc) odafigyelt a helyzetre.

Ha őt kéri arra az MSZP-frakció, hogy ne menjen el a parlamenti albizottság meghallgatására, ő – Szilvásy Györggyel ellentétben – akkor is elment volna, mert szerinte az alkotmány előírja azt, hogy ilyenkor meg kell jelenni, még akkor is, ha ezt nem szankcionálják – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik