Belföld

A Jobbik megnevezte a székházostrom felelőseit

Szabadfinak, Gergényinek és Lapidnak büntetőjogi felelőssége is van - állítja Gaudi-Nagy Tamás.

Biztosan megállapítható, hogy Szabadfi Árpád akkori országos rendőrfőkapitány-helyettesnek, Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánynak és az ő közbiztonsági helyettesének, Lapid Lajosnak büntetőjogi felelőssége van az MTV-székház ostromakor történt rendőri mulasztások miatt – mondta Gaudi-Nagy Tamás.

A 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jobbikos alelnöke – a történteket vizsgáló rendőri vizsgálóbizottság vezetőjének a meghallgatása után – azt mondta: “vegytisztán” megalapozott az aznap este három fő rendőri vezetőjének a büntetőjogi felelőssége, “az elöljárói bűncselekmények” különböző kategóriái alapján. .

Előzőleg a Gulyás Gergely (Fidesz), a testület elnöke azt mondta, felvetődik, hogy 2006 őszén a rendőrség nemcsak nem tudta, de nem is kívánta megvédeni a Magyar Televízió székházát. A politikus szerint Ignácz István szavaiból kiderült, hogy nem rendőri, nem rendőrszakmai, hanem politikai döntés született, amikor a rendőrség választási nagygyűlésnek minősítette a szeptember 17-ével megkezdődő demonstrációkat.

Hangsúlyozta: az elmondottak alapján kijelenthető, hogy a székházostromnál a rendőri szakmai hibáknak “olyan kritikus tömegével találkozhatunk, ami indokolttá teszi azt a feltételezést, hogy ne csak szakmai hibákban keressük a tévészékház megvédésének az elmulasztását”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik