Belföld

Csudi, Pacal és Kisteknős is indul a választásokon

Tiszabőn az őszi önkormányzati választáson indulni készülő képviselőjelöltek közül jó néhányat úgy vettek nyilvántartásba, hogy rögzítették a ragadványnevüket is. A Szolnok megyei település jegyzője szerint egy különleges helyzetet kezelnek ily módon, amire a jogszabály alkotásakor nem gondoltak.

A nyilvántartásba vetteket tartalmazó listán olyan nevek olvashatók mint Mága Dezső Csudi, Mága Tibor Gizi, Mága Zsolt Kubu, Mága Zsolt Postás vagy Túró Zoltán Kakas. Bordás Vilmos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke egy televíziós interjúban azt hangsúlyozta, hogy a választási törvény szerint a jelöltet csak lakcím-nyilvántartási adatok alapján lehet nyilvántartásba venni.

Ulviczki László, Tiszabő jegyzője, a helyi választási iroda vezetője elmondta: miközben egyetért az OVB elnökével, a törvénynek néhány speciális helyzetre is iránymutatást kellene adnia. Például arra, hogy a Tiszabőn élőknek fele azonos családnevű, nagy részüket Mágának hívják, ráadásul több esetben azonos a keresztnevük is. Tehát valahogy meg kell különböztetni őket, és ez vonatkozik a helyhatósági választásra is.
Miközben létezik a választási törvény, van egy, az 1998-as országgyűlési választások alkalmával született OVB-állásfoglalás is, amelyben leírják, hogy a polgári törvénykönyv szerint művészeti vagy közéleti tevékenységhez felvett nevet is lehet használni. A tiszabői helyi választási bizottság azért döntött a nevek ilyen formában való megmaradásáról, mert úgy ítélte meg, hogy a felvett név sajátsága a romáknak és a választópolgárt a felvett nevek segítik abban: arra adja a voksát, akit támogatni kíván – érvelt a jegyző.

Ulviczki László emlékeztetett arra, hogy már 2006-ban is hasonló helyzet volt a nevekkel, csak akkor “nem kapta fel az ügyet a média”. Jász-Nagykun-Szolnok megyében Tiszabőn kívül más településen, így Tiszaburán is szerepelnek önkormányzati képviselőjelöltek ragadványnévvel, úgymint: Pacal, Kisteknős, Csörögi. Szolnokon a kisebbségi önkormányzatba Csibész és Fikusz ragadványnévvel is aspirálnak jelöltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik