Belföld

Csak átrendezés lehet a költségvetésben

Forráskivonás nem, átrendezés lehet a 2011-es költségvetésben. A Népszabadság szerint ezen az állásponton vannak azok a fideszes szakpolitikusok, akik érintve érezhették magukat Orbán Viktor hétvégi, kötcsei beszéde kapcsán, amikor a miniszterelnök az ezermilliárdos forráskivonás miatt a frakcióból távozókról beszélt.

A napilap szerdai száma szerint mindez kiélezett költségvetési vitát sejtet ősszel. A kormánypárti szakpolitikusok úgy vélik, hogy a 2010-es évet tekintve is mintegy egy havi finanszírozás, 35-40 milliárd forint hiányzik a büdzséből.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét végén beszélt arról, hogy „ezermilliárdszám kell forrást kivonni a gazdaságból” a lejáró adósság rendezése miatt, majd utalt arra, hogy ez érdeksérelmekkel járhat, ami miatt csökkenhet a kormánypárti frakció létszáma. A parlamenti lobbik közül az önkormányzati és az egészségügyi számít kifejezetten erősnek, vagyis ha a kormányfő tart ilyen reakcióktól, akkor valószínűleg itt kell keresni azokat az érintetteket, akik zokon vehetnének egy megszorító büdzsét – írja a napilap.

Nem lehetséges, hogy az egészségügyi ellátás színvonalának sérülése nélkül a 2011-es költségvetéssel jelentős forrásokat vonjanak ki a területről – nyilatkozták a Népszabadságnak kormánypárti egészségpolitikusok.

Az önkormányzatoknál a 2011-es költségvetésben még nem várható a finanszírozás megváltoztatása; a szektorban pedig nincs olyan terület, amely esetén forráskivonásról lehetne szó – mondta a Népszabadságnak az egyik illetékes kormányzati szereplő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik