Belföld

Átláthatatlan maradt a kampányköltés

24.hu
24.hu

2010. 09. 08. 12:12

Szigorúbb szabályozást javasol a nemzetközi korrupcióellenes szervezet magyar tagozata.

Az Alexa Noémi (képünkön) által vezetett Transparency International (TI) Magyarország szerint átláthatatlanok az önkormányzati választások kampányköltései. “A kormány eddig csak szimbolikus lépéseket tett a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételére” – állítja a szervezet.

A Transparency International javasolja a pártok beszámolási kötelezettségeinek szigorúbb szabályozását, a kötelező kampányszámla bevezetését, az ellenőrző intézmények hatáskörének bővítését. “A korrupció visszaszorításához csak az átláthatóság és az elszámoltathatóság törvényi biztosítása jelenthet garanciát”.

A korrupcióellenes szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati választásoknál a pártok korlátlanul költekezhetnek. A szervezet a parlamenti pártok kampányainak becsült kiadását a választások után ezúttal is közzéteszi a www.kepmutatas.hu oldalon.

A Transparency International szerint elgondolkodtató, hogy a pártok a kampányra adott keret átlépésével már a Parlamentbe is úgy jutottak be, hogy törvényt sértettek. Az is a kérdés, miért hoznak olyan törvényeket, amelyeket ők maguk is képtelenek betartani.

A TI szerint azonban a legnagyobb gond, hogy nem tudni pontosan, milyen forrásból teremtik elő a pártok kampánypénzeket, kik támogatják őket, nem tudni, hogy valójában milyen a párt pénzügyi háttere.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.