Belföld

Szekeres: csak ártott az első 100 nap

Az MSZP szerint a "kormánynak nincs gazdaságpolitikája".

A kormány első 100 napjának gazdaságpolitikáját koncepciótlanság, kapkodás és egy sor látszatintézkedés jellemezte – mondta az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője. A felelőtlen kormányzati nyilatkozatok miatt gyengült a forint, ami emberek százezreit lehetetlenítette el – tette hozzá Szekeres Imre.

Szerinte a magyar gazdaság a javuló nemzetközi környezet miatt nincs súlyosabb helyzetben, mint három hónapja, “az Orbán-Semjén-kormány gyakorlatilag semmi újat és érdemi lépést nem tett” a devizahitelesek védelmében, csak meghosszabbította a Bajnai-kormány által bevezetett kilakoltatási moratóriumot és megtiltotta a devizaalapú lakáshitelek nyújtását.

Számításai szerint az elmúlt három és fél hónapban a kormány tevékenysége miatt összesen több mint 800 milliárd forintot vesztettek a devizahitelesek, azokkal pedig nem nem foglalkozik senki, akik a válság következtében forinthiteleiket bukják. Az ellenzéki képviselő úgy vélte, ha a kormány “nem szórakozott volna a forinttal”, idén nem kellene megszorító intézkedésekkel élni.

“Az elmúlt száz napban bebizonyosodott, hogy a kormánynak nincs gazdaságpolitikája”, az ígért általános adócsökkentés helyett a kormány csak a társasági adó csökkentésére szorítkozott és elkezdődött az ígéretek visszavonása. Szekeres példaként hozta fel azt, “Hoffmann Rózsa voltaképpen kimondta, hogy az oktatásügyben semmiféle fizetésemelés nem lesz”.

Szekeres Imre beszélt arról is, hogy bár kevesebb a minisztérium, de nincs kevesebb vezető. Ezt az bizonyítja, hogy hiány lett a szolgálati gépkocsikból – tette hozzá. Miközben állítólag teljes gépkocsi-, bútor- és telefonbeszerzési stop van, a kormányzás első két hónapjában a minisztériumok több mint másfél milliárd forintot költöttek járműre, informatikára és bútorra.

Szekeres Imre egyébként benyújtotta az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatát, amelyhez Európa szociáldemokrata pártja is csatlakozni fognak és amely azt kezdeményezi, az EU minden államában a nemzetközi pénzügyi tranzakciókra vessenek ki adót. Mint mondta, az adó alól mentesülnének például az export és import kapcsán létrejött azonnali devizaügyletek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik