Belföld

Milyen keskeny Orbán Viktor pallója?

Elemzők szerint ma még nem lesznek konkrétumok, de készül a gazdaságpolitikai fordulat.

Ma értékeli kormánya első száz napját Orbán Viktor; a kormányfő a Professzorok Batthyány Körének meghívására mond beszédet a kabinet megalakulása óta eltelt időszakról.

A kormányfő szóvivője tegnap cáfolta, hogy a kabinet nagyon komoly megszorításokra készül, mégis tartja magát a vélekedés, hogy Orbán Viktor kötcsei beszéde egyfajta gazdaságpolitikai fordulatot készít elő. Az elemzők szerint a Fidesz megkezdte a felkészülést az önkormányzati választások utáni időre.

A kormányfő szóvivője korábban azt mondta, Orbán Viktor ma beszél azokról az intézkedésekről és törekvésekről, amelyek célja, hogy az ország gazdasági önrendelkezését helyreállítsák. Szó lesz a közeljövő feladatairól és arról is, hogy a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés lehetőségének biztosításán túl a szociális biztonság is nagyobb hangsúllyal kerül fókuszba.

Ugyanakkor szinte mindenki biztosra veszi, hogy Orbán Viktor mai értékelése sem tartalmaz konkrétumokat, de azt is, hogy októberben a kormány előáll a valódi terveivel és meg is valósítja azokat. Erre utal a kormányfő kijelentése is, hogy nagy harcok várhatók a költségvetés kidolgozásakor, mert a várható intézkedések mindenképpen fájni fognak valakinek.

Londoni gazdasági elemzők szerint már az is eredmény lenne, ha a kabinet visszaszerezné a befektetők bizalmát, beszüntetné az IMF elleni harcias magatartást, és mihamarabb egyeztetni kezdene a nemzetközi pénzügyi szervezettel egy újabb készenléti hitelcsomagról. Az új IMF megállapodás ugyanis egyfajta garanciát, védőernyőt jelentene a hazai gazdaságnak.

A kormányalakítás óta eltelt időszakról Orbán Viktor többször is beszélt nyilvános fórumokon, összegző jelleggel. Az augusztus 30-i külképviselet-vezetői értekezleten például azt mondta, a kormány megalakulása óta eltelt három hónap után kijelenthető, hogy sikerült helyreállítani a jogállamiságot.

Orbán Viktor a kötcsei találkozón öt olyan feladatot jelölt ki, amely a következő időszakban a polgári jobboldal előtt áll. Ezek: az önkormányzati választás, amelynek “nem ígéretekről, hanem a valóságról kell szólnia”; a jövő évi költségvetés, amelynek valós számokra kell épülnie; az új Széchenyi-terv, amely azoknak ad esélyt, akik eddig nem kaptak; az új alkotmány, amelyet 2011 tavaszán mindenképpen el kell fogadni; valamint Magyarország európai uniós elnöksége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik