Belföld

Őrizetben a vesztegető rendőrök

A Miskolci Nyomozó Ügyészség hétfőn őrizetbe vett hét rendőrt, valamennyien a sátoraljaújhelyi rendőrkapitányságon teljesítettek szolgálatot, közúti járőri beosztásban.

A rendőrökkel szemben “hivatalos személy által kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés” megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás – közölte Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A gyanúsítottak ez év május és június hónap folyamán egymással megállapodtak, hogy közúti ellenőrzések során külföldi gépkocsikat állítanak meg, és az esetlegesen talált szabályszegések “elnézéséért” pénzt kérnek a járművek vezetőitől. Több esetben vettek át ily módon csúszópénzt, főleg külföldi tehergépkocsik vezetőitől.

A gyanúsítottak pontosan megszervezték tevékenységüket. A szolgálat után a pénzeket összesítették, majd – az akkor éppen szolgálatban nem lévő, de a bűnszövetségben részt vevő kollégáikkal is számolva – szétosztották.

A nyomozó ügyészség valamennyi gyanúsítottnál házkutatást tartott, és ruházatátvizsgálás, illetve motozás is történt. Ennek során több tárgyi bizonyítékot is lefoglaltak. A gyanúsítottak tagadják a cselekményt, vagy nem tettek vallomást. Szolgálati viszonyuk szeptember 6-ával közös megegyezéssel megszűnt. A nyomozó ügyészség kezdeményezi valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik