Belföld

Tölgyessy: újabb győzelem súlya alatt a Fidesz

Az önkormányzati választás végképp egyszínűvé teheti az országot, de a településeknek még évekig nem lesz több pénzük, új hitelt viszont egyre kevésbé vehetnek fel, miközben minden korábbinál kevésbé hivatkozhatnak majd a velük azonos pártállású Orbán-kormány szűkkeblűségére. Így az eddigi önkormányzati modell egyre kevésbé lesz fenntartható, valamit mindinkább lépni kell - mondta a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában Tölgyessy Péter.

A hétvégén befejeződött az önkormányzati választások selejtező szakasza, péntek délutánig a jelöltek leadták ajánlószelvényeiket. Máris sok minden látható a pártok erejéből. Immáron csupán három párt jelöltjei fedik le az ország egészét. A Fidesz egyedül több jelöltet állított, mint a többi országgyűlési párt együttvéve, szép számmal indulnak emberei az eddig általában „függetlennek” vezette kisebb településeken is – hangzott el a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A Jobbik jelöltjeinek száma némileg megelőzte a szocialistákét. Ám a szervezet a tavaszinál jobban megszenvedett az ajánlásgyűjtéssel. Jelöltjeinek hálóján több a lyuk, mint a szocialistákén, egy-egy fővárosi kerületben, vidéki városban nem lesz a Jobbiknak kompenzációs pártlistája. Az MSZP bajai kiütköznek jelöltállítási teljesítményén: néhány körzetben a szervezetnek már jelöltje sincs. 1990 óta először a szocialisták már nem számítanak országos nagypártnak. A Lehet Más a Politika embereire csupán a települések kisebb hányadán lehet majd szavazni.

A nyílt szavazást nagyban kiterjesztő, ezért nem igazán alkotmányos módosítás nem kevésszer három-, kivételesen egyenesen kétpártivá teheti az önkormányzati testületeket, és kiejthet számos régi helyi lokálpatrióta szervezetet is. Ez a módosítás általában megkérdőjelezhetetlenül domináns párttá teszi most az önkormányzatokban a Fideszt. Kedvez a helyi kiskirályoknak – véli a jogász.

Aligha jön őszi korrekció

Az önkormányzati választások bonyolult rendszerének, a viszonylag alacsony választói részvételnek és főleg az elismert régi polgármesterek erejének következtében így sem teljesen kiszámítható a szavazások végeredménye. A feléje irányuló várakozások következtében a Fidesz csak akkor tekintheti egyértelmű sikernek teljesítményét, ha egy-két beállt polgármester városát nem számítva, lényegében megismétli tavaszi diadalát. A helyhatósági voksolások Magyarországon általában a tavaszi választások korrekcióját hozták, rendszerint már néhány hónap után jelentkezett a választók csalódása.

Egyszínű országban, egy kézben a felelősség

2006-ban a roppant jobboldali előretörés után sem tudta a Fidesz meghódítani a legnagyobb városok régi baloldali önkormányzatait. Budapesten és a többi öt formálódó regionális központ közül háromban a koalíciós pártok kezében maradt a vezetés. Ha a tényleges önkormányzati hatalom nagyságát az önkormányzatok költségvetésének méretén mérjük, a helyi erőforrások közel fele még a baloldal befolyása alatt maradt. Most viszont a jobboldal jó eséllyel elnyeri a legfontosabb települések túlnyomó részének vezetését, és most először meghódíthatja a fővárost – véli Tölgyessy Péter. Demokratikus körülmények közepette egyedülállóan egyszínűvé téve az önkormányzatokat.

Ezzel azonban minden felelősség is a Fidesz politikusaira hárul. Közben pedig sokban szűkül az általában sikeresnek gondolt polgármesterek mozgástere is. A sokszorosan újraválasztott városi polgármesterek jó része gyakran egyforma receptet alkalmazott: hajlékony látványpolitizálást folytatott, tulajdonképpen csekély költséggel kicsinosította városa központját, sokszor központi erőforrásból, hitelekből látványos beruházásokba kezdett, miközben a városüzemeltetés olykor bántó nehézségeiért, a közutak, középületek leromlott állapotáért, a közalkalmazotti fizetésekért az ellenséges kormányhatalmat tette felelőssé. Mostanra azonban nagyobb településeink jelentős része veszélyesen – gyakran svájci frankban – eladósodott. A Fidesz-kormány az európai uniós pénzek kis- és középvállalkozások felé történő nagyarányú átirányításával kíván tartalmat adni új Széchenyi-tervének. Mindezért új önkormányzati fejlesztésekre az elmúlt időszaknál lényegesen kevésbé lesz mód – mondta a jogász.

Gyengülő helyi hatalom, gyorsuló centralizáció?

A költségvetési hiány csökkentése érdekében a szocialista kormányok több lépcsőben, jókora hányadban vágták vissza az önkormányzati ellenőrzés alatt álló kórházak és iskolák, a közigazgatás finanszírozását. Ám az intézményeik kiadásainak durva visszavételétől, olykor bezárásától ódzkodó önkormányzatok eddig csak kevéssé hajtották végre a rájuk kirótt intézményszűkítést. Most azonban pénzük még évekig bizonyosan nem lesz több, új hitelt viszont egyre kevésbé vehetnek fel. Közben pedig minden korábbinál kevésbé hivatkozhatnak majd a velük azonos pártállású Orbán-kormány szűkkeblűségére. Így az eddigi önkormányzati modell egyre kevésbé lesz fenntartható, valamit mindinkább lépni kell – véli Tölgyessy Péter.

Önkormányzati szerkezetünk talán legnagyobb hibája, hogy a kivételesen széles intézményrendszert működtető, kiterjedt hatósági jogokat gyakorló széttagolt önkormányzati struktúra finanszírozása teljességgel központosított. Nem az fizeti a számlát, aki rendeli az ételt. A Fidesz szinte bizonyosan nem hallgat a baloldali közgazdászok régi javaslataira, és nem kurtítja meg radikálisan az önkormányzatok számát. De az adórendszer nagyszabású átalakításával a helyi adóknak sem igen ad majd teret, ez ugyanis feltételezné például az ingatlanadó szinte minden ingatlantulajdonosra való kivetését. Így viszont marad a már régóta folyó lopakodó centralizáció felgyorsítása. Nemsokára megalakulnak a befolyásos megyei közigazgatási hivatalok, a központból történhet a tanárok bérének finanszírozása, a középiskolák, a kórházak idővel kikerülhetnek az önkormányzatok felügyelete alól. Csakhogy ekként az 1989-es fordulat vívmánya: a valóságos helyi hatalom gyengülhet meg veszélyesen – hívta fel a figyelmet a jogász.

Végleges elhatározás még nemigen látszik, ám a kétharmados Orbán-kormány aligha teheti meg, hogy nem cselekszik valamit, és csupán nézi a Fidesz által vezetett önkormányzatok égető bajait – hangzott el a 180 percben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik