Belföld

Sztrájkolhatnak a Malév pilótái

Egyeztetést kezdeményez a Malév Zrt.-vel a kollektív szerződésről a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete (Hunalpa). A Malév értetlenül fogadta a szakszervezet sztrájkfenyegetését.

Amennyiben a tárgyalások hét napon belül nem vezetnek eredményre, a szervezet szeptember 15-én 10 órától határozatlan idejű munkabeszüntetést kezdeményez – közölte a Hunalpa. A közleményben emlékeztetnek, hogy jelenleg nincs érvényes kollektív szerződés, az annak megkötésére irányuló korábbi tárgyalások megszakadtak.

Értetlenséggel fogadta a Malév vezetése a pilóta szakszervezet sztrájkfenyegetését, mivel a Hunalpa tájékoztatásával szemben a menedzsment szerint nem szakadtak meg a tárgyalások a kollektív szerződésről, azokat a cég az elmúlt napokban is folytatta – reagált a Malév a szakszervezet tájékoztatására.

A szakszervezet állítása azért is érthetetlen a Malév számára, mert a vállalat hetek óta folyamatosan tárgyal a KSZ megkötése érdekében – fogalmaz a Malév közleményében. A következő tárgyalást a vezérigazgató múlt heti meghívása alapján hétfőn délutánra ütemezték. A pilóták képviselőivel emellett a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is tárgyalt – fűzi hozzá a Malév.

A több ezer dolgozó munkahelyének megőrzése érdekében a tulajdonos és a Malév továbbra is elkötelezett mind a költségcsökkentés, mind a megegyezés mellett. A megegyezés érdekében a menedzsment a tárgyalásokat a korábbiaknak megfelelően intenzíven folytatja, ugyanakkor nem kerülhet le a napirendről a költségcsökkentés, a világ más légitársaságainál szokásos, versenyképes költségstruktúra kialakítása sem – fogalmaznak.

A megállapodás előremozdítása érdekében a vezérigazgató múlt hét csütörtökön kétszer is tájékoztatót tartott a pilóta-állománynak a vállalat kompromisszumos javaslatáról. A pilóták tárgyalásokhoz való hozzáállását jól tükrözi, hogy a két tájékoztatón összesen kevesebb mint 20 pilóta jelent meg, holott a létszám meghaladja a 200 főt – áll a közleményben.
A szakszervezet részéről a megállapodásra való törekvést a Malév szerint kérdésessé teszi, hogy a cég kompromisszumos javaslataira idáig válasz a pilóta szakszervezettől nem érkezett, ehelyett a Hunalpa sztrájkkal fenyegetőzik – fogalmaznak.
A költségcsökkentés végrehajtásának egyik elkerülhetetlen eleme a pilóták bérstruktúrájának átalakítása. Ez ugyan rövidtávon a pilótáknál jövedelemcsökkenést is okozhat, azonban hosszabb távon hatékonyabb munkavégzéssel kompenzálható – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik