Belföld

Schmitt: semmi előítélet

A romakérdés megoldásához a kulcs: oktatás, munkahelyek, szociális ellátás - és semmi előítélet - vélekedett a köztársasági elnök a Kurier című osztrák lapban megjelent hétfői interjúban.

A kedden első hivatalos külföldi látogatására Bécsbe utazó köztársasági elnököt a Kurier többek között arról is kérdezte, Orbán Viktor politikai küzdőtársaként hogyan fog távolságot tartani a Fidesztől. “Az alkotmány szerint az elnök nem lehet politikai párt tagja. Értékeim – keresztény, polgári, konzervatív és nemzeti – természetesen nem fognak változni. Ez így marad, amíg élek” – mondta az államfő. “Mindazonáltal rendszeres kapcsolatot fogok fenntartani minden párttal” – tette hozzá.
Elnöki programja három legfontosabb pontjaként Schmitt Pál az anyanyelv ápolását, a fiatalok sportra nevelését és az élethosszig tartó tanulást említette.

A köztársasági elnök arra is kitért: reméli, hogy a Szlovákiával fennálló feszültség megoldásához “ottani állami látogatása” is hozzájárul majd. (Ivan Gasparovic szlovák államfő augusztus elején szlovákiai látogatásra hívta meg Schmitt Pált.)

Az alkotmánymódosítással és az elnöki szerep felértékelésére vonatkozó vélekedésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a jövőre nézve minden lehetséges, de túl korai még bármit is mondani, még csak néhány hete kezdte meg működését a parlamentben egy munkacsoport, amely az alkotmány módosításáról tanácskozik.

“A romakérdés megoldásához a kulcs: oktatás, munkahelyek, szociális ellátás – és semmi előítélet” – vélekedett a köztársasági elnök. Rámutatott, hogy az új kormány külön ezért a területért felelős államtitkári posztot hozott létre.

Az újságíró kérdésfeltevésében szereplő “hétköznapi rasszizmus” kifejezést elhárította az államfő. “Ezt a szót csak a külföldi sajtóban olvasni” – mondta. “Van egy populista radikális párt, amely nem kínál megoldásokat, hanem támadja a romákat. Ez ront a helyzeten” – folytatta. Egy becsületes kormánynak megoldásokat kell találnia – mondta. Hangsúlyozta: fontos, hogy gazdaságilag is jobb helyzetbe kerüljenek a romák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik