Belföld

A Fidesz szerint szocialista megrendelésre csaltak Észak-Hevesen

Vélelmezhetően bűnszövetkezetben, politikai megrendelésre fizethetett ki el nem végzett munkákért 40 millió forintot a 33 települést tömörítő észak-hevesi LEADER közösség - mondta Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője pénteken Egerben.

Ezt támasztja alá egy hozzá eljuttatott hangfelvétel, amelyen a szervezet egyik munkatársa arra a kérdésre válaszolva, hogy Sós Tamás (a Heves megyei közgyűlés szocialista elnöke, a párt Heves megyei elnöke, a térség korábbi országgyűlési képviselője) irányította-e a szervezet vezetőit, azt válaszolja, hogy „egyértelmű”. – mondta a politikus.

Horváth László azt ígérte, eljuttatja a hangfelvételt a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra és a megyei főügyészségre, és mindezek alapján felszólította Sós Tamást arra, hogy tisztázza a szerepét az ügyben.

A nagyvisnyói polgármester feljelentése alapján a rendőrség már nyomoz az ügyben hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen, ő maga pedig feljelentéskiegészítéssel élt augusztus 18-án csalás, okirat-hamisítás és gazdasági előny jogosulatlan megszerzésének gyanúja miatt. Ezt a gyanút támasztja alá a most birtokába jutott hangfelvétel – tette hozzá.

Mint mondta, a LEADER szervezet annak ellenére fizetett ki mintegy 40 millió forintot tanulmányokra, adatfeldolgozásra, oktatásra, szoftver-szaktanácsadásra, illetve takarításra, hogy a szervezetnek hét főállású munkatársa volt. A hangfelvételen – közlése szerint – egyikük elmondja, hogy a munkatársak által összeállított anyagok köszöntek vissza később tanulmányokként, amelyekért összesen 15 millió forintot fizetett ki a fejlesztési társaság.

Ugyancsak a munkatársak gyűjtötték ki azt az adatbázist, amiért adatfeldolgozás címén utóbb 10 millió forintot fizettek ki – idézte a munkatárs szavait a fideszes képviselő. Az alkalmazott nem emlékszik arra, hogy bármilyen oktatáson részt vettek volna, miközben ezért csaknem 4,7 millió forintot számlázott egy vállalkozás, illetve azt sem érti, hogy szoftver-szaktanácsadás címén miért vett fel valaki 3,5 millió forintot, miközben semmilyen különleges szoftvert nem kaptak. Takarítás címén egymillió forintot fizettek ki egy külsősnek, miközben a munkatárs szerint először ők maguk takarítottak, majd közmunkások, utóbb pedig „Éva néni” – idézte a hangfelvételen elhangzottakat Horváth László.

A beszélő szerint Hangácsi Juditot – aki augusztusig a LEADER szervezet helyettes vezetője volt, korábban a pétervásárai Societas szervezet elnöke – Sós Tamásék irányították. „Neki volt a jobb vagy bal keze” – idézte a politikus.

A sajtótájékoztatón a hangfelvételt, amelyen a képviselő szerint kérdésekre válaszol a beszélő, nem játszották le. Horváth László kérdésre válaszolva azt állította, hogy nem tudja, milyen körülmények között készült az anyag.

A képviselő még augusztus 18-án azt mondta, hogy a vállalkozók versenyeztetése formális volt, minden esetben ugyanaz a két vállalkozás adott be pályázatot, és mindig ugyanaz a pályázó nyert. A szerződések sem az elvégzendő feladatokra, sem az elszámolásra, sem az ellenőrzésre vonatkozó feltételeket nem tartalmazzák.

Akkori tájékoztatása szerint kérdőívkitöltésre egynapos munka keretében félmillió forintot számolhatott el valaki, és olyan megbízást is talált, amelynek napi díjazása 100 ezer, illetve 160 ezer forint.

Az üggyel augusztus 13-án foglalkozott a Hír TV Célpont című műsora is. Az ott elhangzottakra reagálva augusztus 15-én közleményt adott ki Sós Tamás. Eszerint hazugság, az MSZP és személye elleni politikai célú lejárató támadás az, amit a műsor sugallt, miszerint az észak-hevesi LEADER közösség „pénzszivattyúként” működött az MSZP számára. Leszögezte, hogy a LEADER szervezet önállóságát tiszteletben tartotta és tartja, döntéseiben nem vett és nem vesz részt, így nincs tudomása a riportban elhangzott, működtetéssel kapcsolatos megbízatásokról sem.

Hozzátette, maga is kezdeményezi a tudomására jutott információk alapján a LEADER szervezet vezetőjénél, elnökségénél és közgyűlésénél, hogy értékeljék a kialakult helyzetet, és ha indokolt, hozzák meg a szükséges intézkedéseket a felelősségre vonásra vonatkozóan. Sós Tamás közölte azt is, hogy feljelentést tesz az MSZP-t és személyét ért vádakkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik