Belföld

Tarlós metrót, Horváth zöld Budapestet ígér

Ha főpolgármesterré választják, mindenekelőtt a négyes metró befejezéséhez szükséges anyagi támogatást igyekszik majd megszerezni a kormányzattól - nyilatkozta Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának. Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje pedig saját hétpontos programja elemeiről beszélt.

Tarlós István elmondta: amennyi hiányzik, annyi pénzt kér majd a kormányzattól a négyes metró befejezéséhez; források híján ugyanis a számlákat nem lehet majd kifizetni. “Október harmadika után érkeznek a nagyberuházások számlái, mindenekelőtt a metrószámlák. Egész pontosan nem lehet leltárt készíteni arról, hogy mekkora a forráshiány, de óriási” – szögezte le a politikus. Megjegyezte azt is – Atkári János véleményére is hivatkozva -, hogy
sokkal rosszabb állapotban van a főváros, mint azt Demszky Gábor
leköszönő polgármester állítja.

A jelenlegi kormánnyal, mindenekelőtt a jelenlegi miniszterelnökkel nagyon könnyen szót értünk – vázolta Tarlós a kormányzattal való együttműködés lehetőségét ara az esetre, ha ő lesz Budapest következő első számú vezetője. Ugyanakkor úgy látja: ahogy eddig, ezt követően is megőrzi majd önállóságát. Kijelentette: Orbán Viktor még egyszer sem kötötte meg a kezét.

Nem fogják kiszorítani az ellenzéket

Más lesz a fővárost irányítók és az ellenzék viszonya, ha a mostani ellenzék kerül vezető pozícióba – ezt sejttették a Fidesz főpolgármester-jelöltjének további mondatai. “Négy éven keresztül a közszolgáltató cégekben egyetlen igazgatótanácsi helyet nem adtak át, egyetlen költségvetési javaslatunkat nem fogadták el, törpe minoritásba kényszerítettek bennünket az ellenőrző és felügyelő bizottságokban is. És most elkezdik tőlünk félteni a demokráciát? ” – utalt Tarlós az MSZP kampányára és főpolgármester-jelöltjük választási programjának címére (Önkény vagy szabadság?).

Kijelentette: az ellenzéket nem fogják kiszorítani úgy, ahogy eddig szerinte az MSZP-SZDSZ-es városvezetés tette a saját ellenzékével.

A fővárosi egészségügyi rendszer megújítása kapcsán például azt is el tudja képzelni Tarlós, hogy együtt gondolkodjanak Horváth Csabával, akinek már létezik egy koncepciója a fővárosi egészségügyi intézmények integrálásáról. A szocialisták bírálatát, miszerint ellopta volna Horváth ötleteit, a Fidesz főpolgármester-jelöltje visszautasította.

Horváth: az “Önkény vagy szabadság” program

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje, aki Tarlós Istvánt követően volt a Közbeszéd szerda esti adásának vendége, úgy fogalmazott: mindenkinek együtt kell működnie, aki valamilyen jobbító szándékkal működik, bár a fővárosi egészségügy holdingba szervezésének koncepcióját továbbra is saját politikai stratégiájának és kidolgozott szakmai munkájának tekinti.

A szocialista politikus kijelentette: a Fidesz oktatáspolitikusai “nagyon határozottan állítják a szegregált oktatás szükségességét”, holott ennek az ellenkezőjére volna szükség.

A szocialista jelölt “Önkény vagy szabadság” címet viselő programjának további pontjaiként jelölte meg a zöld Budapestet, a környezet és a környezeti értékek védelmét, a közlekedés ügyét, a szociális, a kulturális és közösségi kérdéseket több tematikában feldolgozva. “Mindegyik elem arra épít, hogy megmutassuk programunkat, valamint az önkény és a szabadság városa közti különbséget, amiből mi az utóbbit képviseljük” – nyilatkozta a Duna Televízióban Horváth Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik