Belföld

Boross: Országos érdek az új alkotmány

Boross Péter szűkítené az Alkotmánybíróság beavatkozási körét, és úgy véli, a hatékony kormányzás feltétele, elemi országos érdek egy új alkotmány - mondta az MTV Ma Reggel című műsorában.

A köztársasági elnök a kormány politikája mentén fejtse ki tevékenységét, és ne önálló program mentén – jelentette ki Boross Péter a Magyar Televízióban. Mint mondta, ez nem célzás Sólyom László tevékenységére, általánosságban fogalmazott.

Az alkotmányozó testület tagja cáfolta azt a laphírt, miszerint olyat mondott volna, hogy a miniszterelnök nevezze ki a legfőbb ügyészt. Leszögezte: ő azt tartja kívánatosnak, hogy a miniszterelnök terjessze elő a jelöltet a parlamentnek. Nem szabad valamiféle autonóm vonzódásból megengedni azt, hogy az államfő előterjesszen valaki, akit aztán a törvényhozásban leszavaznak – tette hozzá.

Nem passzol az államfői poszthoz az sem, hogy felkaroljon nagyobb politikai törekvéseket – véli a volt miniszterelnök, aki egyébként természetesnek nevezte, hogy szűkítené az Alkotmánybíróság beavatkozási körét. Mindemellett azt is meghatározná, kik fordulhatnának a taláros testülethez. Most mintha az Alkotmánybíróság a közigazgatási bíróság és a második kamara szerepét is betöltené, ez túl sok – szögezte le.

Arra a felvetésre, hogy elég egy új preambulum, vagy új alkotmányra van szükség, Boross azt válaszolta: a hatékony kormányzás feltétele, elemi országos érdek egy új alkotmány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik