Belföld

Bányászok közé ment Schmitt Pál

Hat évtized alatt Magyarországon igencsak megváltozott a bányászat nagyságrendje, feladata, illetve módszere, és bár mások a követelmények, más a cél és a technológia, a bányászat nemzetgazdasági jelentősége megmaradt - hangoztatta az államfő az észak-borsodi Kazincbarcikán csütörtökön, a hatvanadik központi bányásznapi ünnepségen.

Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntőjében rámutatott: a bányászat napjainkban építési, energiaellátási feladatokat lát el, ezek pedig egy közösség életében öröke szóló feladatok. A nemzetnek szüksége van azokra, akik ellátják, biztosítják mindezt.

A hazai felhasznált energia mintegy 38 százalékát Magyarországon állítják elő, és ebben a bányászatnak még mindig kimagasló szerepe van – tette hozzá.
“Pontosan tudjuk, milyen nagyszerű emberek a bányászok”, a hatvan esztendős Magyar Bányászati Szövetségnek köszönhetően pedig évek óta ünneplik a bányászokat. Ráférne a társadalom más területeire is az a fajta összefogás, összetartozás, amely a bányászokat jellemzi – fogalmazott az államfő.

Sportolói múltja kapcsán kitért arra, hogy az értékteremtő munka mellett a bányászközösségek kultúrát, sportot teremtettek. Számos jeles sportoló bányászközösségből származik, és a szakma segítségével válhatott eredményessé – emlékeztetett Schmitt Pál.

Szólt arról, a bányászok olyan tudás birtokosai, amely egyidős az emberi civilizációval, és amiért nagyon keményen meg kell küzdeni.

A köztársasági elnök a magyarországi bányászat számára beszédében megmaradást és változva fejlődést kívánt, amely a változatlan értékekre, a hagyományokra épít, de új személettel, fejlesztéssel. Hozzáfűzte, a bányászati szövetség e kettős célnak fontos letéteményese, hiszen szakmai érdekképviseleti munkájában a múlt értékei és a régiek tapasztalata összetalálkozik a jelen változásaival, a jövővel.

Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy egy év híján 225 évvel ezelőtt kezdődött az iparszerű szénbányászat a borsodi szénmedencében. Nagy tudás halmozódott fel az idő alatt, és ma már sajnos csak egyetlen mélyművelésű szénbányában érvényesülhet, Márkushegyen, amely reményeik szerint minimálisan 2014-ig működni fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik