Belföld

Veres nem tart az ügyészségtől

Gyurcsány Ferenc pénzügyminisztere állítja, nem volt beleszólása a sukorói földügyletbe, így nem számít az őrizetbe vételére. Hiába van majd száz hektár földje, Veres János nem tudja megítélni a sukorói területek értékét. Az őrizetbe vett Tátrai Miklós ügyvédje is az esetlegesen hibás ingatlanbecslésre hivatkozik. 1,3 milliárd is lehet az eltérés.

Semmi jogelleneset nem tett a sukorói földügylet kapcsán, így nem számít őrizetbe vételére Veres János volt pénzügyminiszter. A FigyelőNetnek nyilatkozó szocialista politikus szerint a nevét (Gyurcsány Ferencével és Bajnai Gordonéval együtt) rendszeresen felemlegető fideszes Budai Gyula csak politikai nyilatkozatokat tesz és olyan papírokat ad át újdonságként az ügyészségnek, amelyeket az ügyészek már hónapokkal korábban megkaptak.

„Nem olyan értékhatárú volt a sukorói szerződés, amelyben nekem döntési jogköröm lett volna” – mondta Veres. Hozzátette, hogy a Vagyontanácsnak volt megfelelő jogköre, ám bizonyos értékhatár alatt átadhatta a döntés felelősségét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjének.

Veres állítja, neki csak ott volt szerepe a történetben, hogy pénzügyminiszterként ő írta ki – az érintett önkormányzatokkal egyeztetve – a koncessziós pályázatot a Velencei-tó mellé tervezett kaszinóra, ám a pályázókat már Veres távozása után értékelték.

Nem ért hozzá

Lapunk kérdésére, hogy nyírségi földbirtokosként neki nem feltűnő-e, hogy a sukorói csereszerződésben – egyes szakértők szerint – a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak, Veres úgy válaszolt, hogy neki nincs összesen száz hektár földje, az sem a legjobb minőségű, így nem tudja megítélni, mennyit érhetnek azok a területek.

Téves becslés?

Szintén a földértékek ismeretének hiányára hivatkozott a FigyelőNetnek a kedden őrizetbe vett Tátrai Miklós ügyvédje. Zámbó Gyula szerint ügyfelének a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott ingatlanbecslőre kellett hagyatkoznia a szerződés előterjesztése és aláírása kapcsán.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezetőjét azután vették őrizetbe, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozói kedden kora reggel házkutatást tartottak nála. Ezzel kapcsolatban Zámbó azt mondta, hogy tudomása szerint nem került elő semmi olyan bizonyíték, ami indokolttá tette volna az azonnali előállítást.

Panaszt tettek

Zámbó egyébként úgy véli, az ügy mostani állása szerint Tátrai Miklós és Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója őrizetbe vétele után nem várhatók újabb előállítások, sőt Tátrai Miklós ügyében panaszt is tettek az őrizetbe vétel és a gyanúsítás miatt. Az ügyészeknek péntek kora reggelig kell beterjeszteni a kérelmet, hogy Tátrai Miklóst előzetes letartóztatásba helyezzék.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt már 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen az ingatlanok cseréje miatt. A főügyészség szakértői véleményekre hivatkozva azt közölte: a sukorói csereszerződésben a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak, így a csereügyletben 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik