Belföld

Bakondi: támaszkodni kell az önkéntesekre

A katasztrófavédelmi főigazgató szerint támaszkodni kell az önkéntes tűzoltóság rendszerére, mert azok az elhivatott tűzoltók, akik vállalják, hogy szabadidejükben anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak, nagymértékben hozzájárulnak az élet- és vagyonbiztonsághoz, és segítik a hivatásosok munkáját is.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője úgy fogalmazott: arra törekszik, hogy a jövőben nagyobb támogatást kaphassanak az olyan egyesületek, amelyek az önkéntesség jegyében nagymértékben hozzájárulnak az emberek biztonságához.

Magyarországon jelenleg 609 önkéntes tűzoltó egyesület működik, és 9876 tagot számlál. Ezen belül 289 olyan egyesület van, amely komolynak mondható jármű- és eszközparkkal rendelkezik. Ezek megállapodás alapján elsődleges tűzvédelmi feladatokat látnak el, vagyis káreset bekövetkeztekor elsőként érkeznek a helyszínre; tavaly 6974 vonulást hajtottak végre.
Az önkéntes tűzoltó egyesületek fejlesztésére – a parlament 2008. június 2-án elfogadott törvénye alapján – 120 millió forint támogatást biztosítottak. Bakondi György azt mondta: arra törekszik, hogy a következő, 2011-es költségvetésben, amely jelenleg tervezés alatt áll, legalább ugyanekkora támogatást tudjanak nyújtani.

Szólt arról is, hogy komoly reformra szorul a tűzoltóság egész rendszere. Meg kell szüntetni az anomáliákat, ésszerűsíteni kell a rendszert, el kell törölni a felesleges, vagy a hatékonyságot gátoló jogszabályokat, rendelkezéseket – jelentette ki. A vezérőrnagy, egyetértve a fővárosi tűzoltóparancsnok korábbi nyilatkozatával, szintén túl fiatalnak tartja a tűzoltóság állományát. Ezért, mint fogalmazott, a fegyveres és hivatásos szervek állományaira vonatkozó törvényt (Hszt) úgy módosítják majd, hogy maradásra késztessék a rendszerben dolgozókat, és ne az legyen a cél, hogy 25 év szolgálati viszony után nyugdíjba menjenek, olykor magasabb összeggel, mint az illetményük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik