Belföld

Megzavarták a Fidesz sajtótájékoztatóját

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököknek a sukorói kaszinóberuházás ügyében tett vallomását összevetve "teljesen egyértelműen végigvezethető", hogy a két volt kormányfő hamisan tanúskodott az ügyészség előtt.

A miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatóján kiosztott egy táblázatot, amelyben összeveti Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanúvallomását Sukoró ügyében, „feltárva az abban szereplő ellentmondásokat”, valamint összehasonlította a két vallomást a rendelkezésükre álló, az ügyészségnek is becsatolt iratokkal. A táblázatot átadja az ügyészégnek is.

A miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatóján megjelent Török Zsolt volt MSZP-s képviselő, aki Budai Gyula tájékoztatása után a teremben felállt, és összeollózott anyagnak nevezte a kiosztott táblázatot. Eközben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője többször felhívta Török Zsolt figyelmét arra, hogy „itt egy sajtótájékoztató zajlik”.

Török Zsolt azonban arra kérte Budai Gyulát, ha valóban van bizonyítéka, mutassa be. Erre a miniszterelnöki megbízott közölte: „nagyon szívesen, üljünk le, vitassuk meg”. A volt MSZP-s képviselő ezután azt mondta a miniszterelnöki megbízottnak: „szerintem inkább saját házuk táján kellene söprögetni”, és inkább arról kellene nyilatkoznia, hogy Orbán Viktor és Ronald S. Lauder, a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodója miről tárgyalt.

Budai felidézte, a közelmúltban a két volt kormányfő beperelte őt, amiért azt mondta, dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hamisan tanúskodott az ügyészség előtt. Erre reagálva azonban kijelentette: „nagy tisztelettel állok a per elébe”. A kiosztott táblázat alapján azt mondta: egyértelműen valószínűsíthető, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon „igen rég tud a sukorói beruházásról”, és nem 2008. május 21-e – a parlamenti egyeztetés napja – volt az első időpont, amikor a befektetőkkel találkoztak, hanem már korábban.

Török Zsolt (b.) a sajtótájékoztatón (MTI/)Beliczay László

Török Zsolt (b.) a sajtótájékoztatón (MTI/)Beliczay László

A 2008. május 21-i egyeztetésről készült miniszterelnöki emlékeztető egyértelműen azt igazolja, hogy ezen a találkozón konkrét utasításadás, feladatkör-meghatározás történt az ott szereplők részére. Gyurcsány Ferenc azonban – folytatta – tanúvallomásában arra a kérdésre, hogy történt-e konkrét utasításadás, feladatkör-meghatározás a sukorói beruházást illetően, azt mondta, előfordulhatott ilyesmi a beruházási döntés végső szakaszában. Ez az időpont viszont nem volt a beruházási döntés végső szakasza – hívta fel a figyelmet Budai Gyula.

Budai Gyula lényeges eltérésnek nevezte a két kormányfő vallomásában, hogy ki volt a 2008. május 21-i találkozó szervezője. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint a Pénzügyminisztérium készíthette elő, Bajnai Gordon – akkori nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter – viszont úgy nyilatkozott, hivatalból kapott meghívást a megbeszélésre – idézte a miniszterelnöki megbízott.

Álláspontja szerint már a 2008. május 21-i megbeszélés előtt megindították a sukorói kaszinóberuházással összefüggő földcserét a sukorói, illetve a Pest megyei területeket érintően. „Innentől kezdve nehezen tudom elhinni, (…) hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nem tudott ezekről a tényekről” – tette hozzá. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King,s City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik