Belföld

LMP: vizsgálják ki az Audi-gyár ügyét!

A győri Audi-gyár bővítésére 6,5 milliárd forintért megvásárolt terület természetvédelmi oltalom alatt áll: a Natura 2000 hálózat része, az országos ökológiai hálózat magterülete - állítja az LMP.

A honvédelmi tárca tulajdonában lévő volt lőtér 2010 tavaszán villámgyors és rendkívüli jogalkotási eljárással vált beruházási területté. Az előző kormány a sukorói telekcseréhez hasonló nagyvonalúsággal spórolta meg a termőföld átminősítésével, a belterületbe vonással és ezek ingatlannyilvántartási átvezetésével járó hosszas procedúrát – olvasható az LMP közleményében.

A volt lőtéren található kiemelt jelentőségű erdőssztyepp maradvány beépíthetőségéhez már csak az Európai Bizottság engedélyére várnak, de sajtóhírek szerint ezt is megígérték a vállalatnak – végül is egy autógyártól nem várható el, hogy milliárdokért vásároljon védett erdőssztyeppet, hacsak nem vehetnék biztosra, hogy a terület alkalmas lesz a tervezett beruházásra – fogalmaznak a közleményben.

Az LMP nem vonja kétségbe az Audi munkahelyteremtésben eddig betöltött szerepét, bár véleményük szerint nem az autógyártás, hanem a zöld munkahelyek létrehozása lenne a helyes útja a gazdaság fellendítésének. Minden gazdasági növekedés alapját a természeti erőforrások használata adja, vagyis lehetetlen fenntartható, hosszú távú társadalmi-gazdasági fejlődést megvalósítani, ha közben feléljük maradék természeti tőkénket.

Az LMP szerint titokban, a helyi közösséget és a jogszabályokat megkerülve a legjobb szándék esetén sem születhetnek jó döntések. Követeljük a kormánytól az ügy kivizsgálását, és elvárjuk, hogy haladéktalanul intézkedjen, hogy a beruházás és az engedélyezés folyamata mostantól a nyilvánosság előtt, az érvényes jogszabályok betartásával folytatódjék. Reméljük, hogy a környezetvédelmi hatóságok a természeti értékeket figyelembe véve, a felhatalmazás nélküli háttérígéretektől függetlenül, pártatlanul foglalnak majd állást az ügyben – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik