Belföld

Hangsúlyeltolódás az agrártámogatásban

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint olyan hangsúlyeltolódás lesz az agrártámogatások terén, amelyek elősegítik, hogy a vidék megtartását segítő támogatási rendszer alakuljon ki.

Új vidékpolitikára van szükség, egy egész országot lefedő gazdaságot képzelünk el, és nem centrumokban működő, környezetére minimális hatással bíró nagygazdaságokat – mondta az államtitkát pénteken Bonyhádon, a Tarka Fesztivál keretében tartott országos agrárfórumon.

Át kell értékelni az eddig osztott támogatásokat. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: felteszik a kérdést, hogy mely üzemméret biztosítja a legnagyobb foglakoztatást, mely technológia őrzi meg a vizeket, az élővilágot, a közösségeket.
Nem mindegy, hogy egy gazdaság 400 millió forintos támogatással 20-30, vagy 50-100 milliós támogatással tizenegynéhány embert foglalkoztat.

A mozgástér viszonylag csekély – mondta. A 2007-től 2013-ig tartó tervezési időszakban a magyar mezőgazdaság számára rendelkezésre álló, mintegy 1300 milliárd forintos európai uniós keretből 900 milliárd van lekötve, így 400 milliárd forint a szabad keret.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy sok pályázat megvalósítása nem kezdődött meg, különösen az állattartó telepeknél nagy valószínűséggel nem is fog megindulni a pályázott beruházás.

Egyszerűsítik ugyanakkor a pályázatok lebonyolítását, amelyet a jövő évi kiírásoknál már nem a közigazgatási eljárási törvény alapján végeznek majd, és a folyamat nem határozattal, hanem szerződéskötéssel zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik