Belföld

Újratemették az első pilótát

Újratemették Petróczy Istvánt, az első magyar katonai pilótát és feleségét Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

A katonai tiszteletadás mellett tartott újratemetésen Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára elmondta: Petróczy István teremtette meg a katonai repülés alapjait és életben tartotta azt akkor is, amikor az első világháború után tiltották a honvédségnek a repülést.

“Mindig az országért dolgozott és tevékenykedett, mikor megnehezítették a helyzetét és az életét, akkor is módot talált arra, hogy hazáját szolgálhassa” – mondta az államtitkár.
Simicskó István szerint Petróczy ezredes sorsa részben a magyarság sorsa is: a XX. század viharai, mint ahogy őt, a magyarság egészét is megtépázták és sokszor méltatlan helyzetbe hozták. “Az ő életútja és halála azt üzeni nekünk, hogy törekedjünk mindig arra, hogy a hazájukat szolgáló katonákat még életükben becsüljük meg tisztességesen” – hangsúlyozta az államtitkár.

Az újratemetést a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezte, azzal az idén 100 éves magyar katonai repülés előtt tisztelegtek. A HM honlapján fellelhető információk szerint Petróczy István (1874-1957), az első magyar katonai pilóta az Osztrák-Magyar Monarchia pilótaképzésének a megteremtője, majd a Repülőarzenál parancsnoka volt, a világháború után pedig a magyar légierő kialakításán tevékenykedett.
Petróczy ezredest 1945 után megfosztották vagyonától, a nyugdíját pedig egyre csökkentették, majd meg is szüntették. Így csak nyelvtanítással és egyéb alkalmi munkákkal tudta – igen szerény körülmények között – eltartani magát és feleségét – áll a honlapon. A katonatiszt 1957. augusztus 9-én, 84 éves korában, nem sokkal a felesége halála után, feltehetően az egyik fővárosi kórházban halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik