Belföld

Egyre népszerűbb az LMP

Köszönhetően a párt frakciója országgyűlésben kifejtett aktivitásának, felfokozott érdeklődés mutatkozik az őszi önkormányzati választások előtt a Lehet Más a Politika (LMP) iránt - jelentette ki Datki Szabolcs, a Lehet Más a Politika (LMP) X. kongresszusának szünetében tartott sajtótájékoztatón, Szarvason.

Már elindították kérdőíves felmérésüket, és ez alapján országszerte legalább ötezer aktivistát, illetve szimpatizáns tudnak összegyűjteni, akik majd segítik jelöltjeiket az ajánlószelvények összegyűjtésében is – mondta az országos kampányigazgató.

Datki Szabolcs a kongresszus döntéseiről szólva bejelentette, hogy az LMP, hasonlóan az országgyűlési kampányhoz, az önkormányzati választásokra is megnyitja nyilvános kampányszámláját. A támogatásokról szóló adatok a párt honlapján szombat délutántól érhetők el.

A sajtótájékoztatón bemutatta Fonád Zoltánt, aki az LMP színeiben indul a Békés megyei 5. számú, szarvasi központú választókerületben az időközi országgyűlési választásokon. A térségben azért kell voksolást tartani, mert Domokos Lászlót, aki tavasszal elnyerte a körzet mandátumát, időközben megválasztotta a parlament az Állami Számvevőszék elnökének, így lemondott a képviselőségről.

A civilben pedagógus, Szarvason élő képviselőjelölt elmondta, hogy tavasszal nem sikerült neki kellő számú ajánlószelvényt összegyűjtenie, most azonban a kongresszus küldöttei is segítenek neki, így a hét végén az egész választókerületben gyűjtik majd a cédulákat.

A térség politikai helyzetéről szólva azt emelte ki, hogy korábban kétpólusúvá vált a választókerület, ám most azt tapasztalja, hogy a polgárok igénylik új politikai erő megjelenését. Mint mondta, korábban sokan kiábrándultak a politikából, ezért a radikális jobboldalra szavaztak. Tavasz óta azonban látják az LMP konstruktív ellenzéki politikáját a parlamentben, és ez lényegesen javíthatja esélyeit az időközi országgyűlési választáson.

Az 5. számú választókerületben a Fidesz-KDNP színeiben Dankó Béla indul, aki 1999-óta polgármesterként irányítja Kondoros nagyközséget, és több ciklus óta tagja a megyei közgyűlésnek is. A szocialisták Földesi Zoltán indítják, aki korábban három cikluson keresztül volt tagja az országgyűlésnek listás képviselőként. A Jobbik pedig Samu Tamás Gergőt jelölte. Samu tavasszal listán már bejutott a parlamentbe, ám most egyéni körzetben is mandátumot kíván szerezni.

Az időközi országgyűlési választás első fordulójára szeptember 19-én, a másodikra pedig október 3-án kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik