Belföld

Viharok: köveket mozgat meg a lezúduló víz

Pénteken zivatarokra lehet számítani az ország szinte egész területén.

Intenzív zivatarra ébredhettek a Balaton keleti felén élők, a Veszprém megyétől Tolna megye északnyugati területéig húzódó zivatarzónából észlelőink többfelé jelentettek felhőszakadást, illetve kisebb méretű jeget, meglehetősen gyakori villámok mellett. A vihar éjszakai sötétséget okozott az érintett területeken.

Veszprémben 24,6 miliméter csapadék hullott 40 perc leforgása alatt, a város több részét elöntötte a víz, nehezítve a közlekedők dolgát. A Brusznyai Árpád úton az áradat öles köveket görgetett az útra, ezért tűzoltók takarítják Veszprém egyik legforgalmasabb főútvonalát.
Emellett még Budapesttől északnyugatra fordulnak elő mérsékelt zivatarok, illetve Vas megye keleti és Győr-Moson-Sopron megye nyugati feléről észleltek kiadós záporesőt.

A zivatar a fővároshoz heves villámlással és sok csapadékkal reggel nyolc körül érkezett meg.

Pénteken reggel már csak a Tiszántúl és a Dél-Alföld nem kapott esőt. Az északnyugati szél a Dunántúlon időnként megerősödik, másutt még gyenge marad a légmozgás. Zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Délután országszerte erősen felhős lesz felettünk az ég, csak kevés napsütés ígérkezik. Többfelé várható zápor, zivatar, illetve a nyugati megyékben tartós eső. A zivatarokat helyenként felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérheti, 90 kilométer/óra feletti széllökésekkel. Általánosságban a Dunántúlon megerősödik az északi-északnyugati szél, másutt gyenge változó irányú szél lesz a jellemző. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 20 és 25 fok között, a Duna vonalától keletre még 27 és 32 fok között alakul.

Szombaton nyugat felől lassan szakadozik a felhőzet, egyre kevesebb helyen, egyre inkább a keleti megyékre korlátozódva fordulhat elő még elszórt eső, záporeső, a reggeli órákra már ott is lassan megszűnik a csapadékhullás. A Dunántúl északi felén és a középső országrészben megélénkül, időnként meg is erősödik az északnyugati szél, másutt jobbára gyenge légmozgás ígérkezik. A hőmérséklet mélypontja általában 12 és 17 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország jelentős részére – a Nyugat-Dunántúl kivételével – narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki éjfélig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik